|

Ziua dezrobirii romilor, aniversată de reprezentanții etniei și oficialități, la Baia Socială ”George Coșbuc” din Cugir

Cei 157 de ani de la Dezrobirea Romilor au fost marcaţi astăzi şi la Cugir. În sala de şedinţe de Băii Sociale „George Coșbuc” s-a intonat imnul romilor, s-a vorbit despre importanţa acestei zile iar cei prezenţi, autorităţi şi persoane de etnie romă au vizionat filmul intitulat sugestiv „Sunt rom m-am săturat să fiu călcat în picioare”.

Cu această ocazie au răspuns invitației subprefectul județului Alba  Cornel Murg, viceprimarul orașului Cugir Horia Rotche, comandantul Poliției Orașului Cugir comisarul șef Constantin Milu Todea, șef serviciu Serviciul Voluntar de Situații de Urgență Cugir-Florin Arion, Maria Ciociu-din partea Agenției Naționale pentru Romi,  părintele paroh greco-catolic Viorel Codrea,Ada Crișan-coordonatoare activități Baia Socială „George Coșbuc”Cugir, Cristinel Roman-inspector pe probleme pentru romi din cadrul SPAS Cugir, Ionela Bișboacă-asistentă socială SPAS Cugir, ing.Voicu Aurel-președintele Asociației „Pro Cugir” şi Mona Lisa Borza- directoarea Școalei Gimnaziale cu clasele I-VIII „Singidava”Cugir.La eveniment au fost prezente  mai multe persoane din comunitatea romă.

Pentru început cei prezenți au ascultat imnul romilor iar apoi Ada Crișan-coordonatoare activități Baia Socială „George Coșbuc”Cugir care a jucat și un rolul de moderator al evenimentului a ţinut un scurt cuvânt introductiv despre , importanța acestei zile și a temei alese pentru eveniment:”Dezrobirea romilor înseamnă asumarea unei istorii recente,o istorie de excluziune socială.”

În cadrul evenimentului a fost prezentat un filmuleț cu titlul sugestiv:”Sunt rom m-am săturat să fiu călcat în picioare”.

A urmat presedintele Asociatiei pentru Dezvoltare a Romilor din Cugir Csomin Pienar care le-a explicat celor prezenți semnificația zilei de 20 februarie, și ce a reprezentat aceasta atunci  pentru etnia romă.

Primul care a vorbit asistenței a fost subprefectul județului Alba,Cornel Murg, care a ținut să specifice în alocuțiunea sa că instituția pe care o reprezintă acesta va fi aproape și va încerca să vină în ajutorul cetățenilor de etnie romă în rezolvarea problemelor cu care aceștia se confruntă.

„Eu o să susțin această etnie și la nivel local dar și la nivel județean. Din această etnie o să iasă oameni mari. Nu trebuie să le luăm din obiceiurile și tabieturile lor,trebuie să îi ajutăm să învețe.”

Acesta a trecut în revistă istoria etniei rome de-a lungul vremurilor și a evenimentului din 20 februarie 1856 consacrat dezrobirii romilor.

 

La data de 20 februarie 1856 a fost emisă „Legiuirea pentru emancipaţia tuturor ţiganilor din Principatul Românesc”, prin care au fost eliberată ultima categorie de robi ce aparţineau proprietarilor particulari. Actul a fost promulgat de domnitorul Barbu Ştirbei, pe baza unui text întocmit de Petre Mavrogheni şi Mihail Kogălniceanu. Se prevedea o despăgubire de 10 galbeni pentru fiecare persoană, plătită eşalonat în mai mulţi ani. Ţiganii erau obligaţi să se statornicească, fiindu-le interzisă strămutarea pe o perioadă de 10 ani (două perioade fiscale a cinci ani fiecare).

Astfel, în Moldova şi în Muntenia, deveneau oameni liberi peste 250.000 de foşti ţigani robi.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a promulgat în 2011 Legea privind comemorarea dezrobirii romilor, o iniţiativă legislativă care a aparţinut deputatului Nicolae Păun.

Sorin GIURCA

Foto: arhivă

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=148215Publicat de pe 20 Feb 2013. Publicat in EVENIMENT, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...