|

FOTO: Zeci de credincioși s-au înghesuit la apă sfințită, de Bobotează

Ca în fiecare an, 6 ianuarie este o zi de mare însemnătate pentru creștini. Duminică s-a  sărbătorit Botezul Domnului sau, cum se spune în popor, Boboteaza. La ora 12.00, imediat după ce credincioșii au ieșit de la biserici, aceștia s-au îndreptat spre Troița de pe strada 21 decembrie, respectiv monumentul de lângă podul Cindeni unde au avut loc slujbele de sfințire a apei.

Credincioșii catolici s-au îndreptat spre monumentul de lângă podul Cindeni, iar cei ortodocși, la Troiță. Oamenii au venit pregătiți de acasă cu sticlele și ulcioarele pline apă pentru ca preotul să le sfințească. Credincioșii și preoții consideră că apa de la Bobotează are o putere deosebită, pentru că este sfințită prin chemarea sfântului Duh, iar aceasta are loc în ziua când Domnul Iisus s-a botezat în apele Iordanului.

Imediat după Liturghia de Bobotează, oamenii s-au înghesuit să-și revendice sticlele cu aghiazmă.

La Catedrala ortodoxă din Cugir, slujba de sfințire a început la ora 9.00, însă credincioși s-au adunat mai devreme, ca să-și procure o sticlă de apă sfințită.

După cum se spune în popor, de Bobotează sunt interzise certurile în casă, între membrii familiei și nu se da nimic din casă, nici măcar cu împrumut. În plus, traditia spune că de Bobotează nu se spală rufe. De asemenea, și vremea din ziua de Bobotează o prevesteşte pe cea de peste an. Dacă plouă, urmează o iarnă lungă, iar cerul senin prezice o vară frumoasă. Dacă bate crivățul, este semn că vor fi roade bogate, iar, dacă va curge apă din streașină, se va face vin bun.

 

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=147583Publicat de pe 6 Ian 2013. Publicat in EVENIMENT, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...