|

UPDATE: FOTO: Cugirul și-a comemorat eroii martiri de la Revoluţia din 1989. Slujbă religioasă şi depuneri de coroane la Troiţa din faţa primăriei

Eroii martiri care şi-au pierdut viaţa în timpul evenimentelor petrecute în data de 21 Decembrie 1989 la Cugir vor fi comemorați, vineri, la ora 14.00. Evenimentul solemn va avea loc la Troița Eroilor Revoluției din fața Primăriei Orașului Cugir și va fi marcat printr-o slujbă religioasă şi depuneri de coroane de flori.

Manifestarea este organizată de către Asociația de revoluționari „21 Decembrie 1989” Cugir.

În perioada 21 decembrie 1989 – 10 ianuarie 1990, potrivit „Memoriului pentru declararea orașului Cugir – Oraș Martir al Revoluției din Decembrie 1989”, au fost înregistrați 10 morți și un număr de 70 de răniți.

Cugirul a fost al doilea oraș liber de sub dictatura comunistă, fiind înlăturate de către revoluționari toate structurile de conducere comuniste din oraș: partid, primărie, miliție.

Cu 12 ani mai târziu, prin decret semnat de preşedintele de atunci, Ion Iliescu, Cugirul a fost declarat oraş martir (prin Decretul 496 din 4 iunie 2002).

UPDATE:

Ceremonia de comemorare a eroilor de la Revoluție a început la ora 11.00, la sediul Poliției Cugir, locul unde  în 21 decembrie 1989, și-au pierdut viața doi polițiști: comandantul Miliției de atunci, Valentin Pop care ocupa această funcție de doar 6 luni și subofițerul Ilie Staicu. Cei doi au avut un sfârșit tragic fiind uciși fără milă de mulțime.

În amintirea celor doi lucrători ai Ministerului de Interne au fost depuse coroane de flori la troița din incinta sediului Poliției Cugir de către subprefectul Cornel Murg, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Laurențiu Crișan, ofițeri de la Poliția Cugir dar și cadre în rezervă din IPJ. Și familiile celor doi milițieni au fost prezente la comemorare, pentru a păstra un moment de reculegere în amintirea celor dragi lor.

Evenimentul de comemorare a eroilor căzuți la revoluție a continuat la ora 14.00, la Troița din fața Primăriei Cugir. Momentul a fost deschis prin intonarea imnului de stat al României.

Primul care a luat cuvântul a fost președintele Asociației „21 Decembrie 1989 Cugir „Liviu Bulzan, care a reamintit celor prezenți importanţa momentului şi a jertfei de sânge a cugirenilor pentru libertate și democrație.

Au fost depuse și aici un număr de 10 coroane de flori din partea: Instituția Prefectului Alba, Consiliului Județean Alba, Asociațiilor de revoluționari „21 Decembrie 1989” Cugir și Alba, Primăriei Cugir, Consiliului Local Cugir, Casei de Cultură a orașului Cugir. De asemenea  și reprezentanții partidelor din oraș, USL,PDL,PP-DD au depus coroane.

Manifestarea de comemorare s-a încheiat cu o slujbă de pomenire a eroilor martiri de la revoluție, oficiată de un preotul greco-catolic Viorel Codrea.

Sorin GIURCA

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=147347Publicat de pe 20 Dec 2012. Publicat in EVENIMENT, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...