|

VINERI: Conferința Națională Multidisciplinară „Profesorul Ion D. Lăzărescu – fondatorul școlii românești de teoria așchierii”, ediția a III-a, la Cugir. PROGRAMUL

1441791008783Orașul Cugir va găzdui vineri, 11 septembrie, a III-a ediție a Conferinţei naţionale multidisciplinare „Profesorul Ion.D.Lăzărescu – Fondatorul școlii românești de teoria așchierii”.

Programul cuprinde comunicări știintifice, acordare de diplome și plachete omagiale.

Este prilej de întâlnire a specialiştilor ingineri, profesorilor români de pretutindeni, ca un omagiu pentru cel care a fost profesorul Ion D. Lăzărescu. Evenimentul va reuni personalităţi din lumea academică şi universitară românească, din domeniul ingineriei, oameni de afaceri, personalități politice locale și județene.

Deschiderea conferinţei va avea loc vineri, la ora 10.00, în sala de conferințe din cadrul Casei de Cultură Cugir.

Începând cu ora 16.00, se vor desfășura lucrările pe secţiuni, la Colegiul Tehnic „I.D.Lăzărescu” Cugir, instituție al cărei părinte spiritual și este.

În cadrul conferinței vor fi prezentate un număr de 60 de lucrări împărțite pe patru secțiuni.

Sunt așteptați să participe un număr de 100 de invitați.

Pregătirile pentru conferință au început încă din luna iulie prin grija unui comtitet de organizare alcătuit din dr. ing. Mihai Sudrijan – preşedinte AGIR, sucursala Alba, dr. ing. Emil Muntean – vicepreşedinte AGIR, col. dr. ing. Călin Curea şi dr. Ing. Alexandru Micaciu – directorul Colegiului Tehnic „I.D.Lăzărescu” Cugir.

Consiliul Județean Alba a aprobat în ședința de Consiliu Local din august încheierea unui acord de asociere între judeţul Alba, prin Consiliul Judeţean Alba şi Asociaţia Parcurilor Industriale, Tehnologice, Ştiinţifice şi a Incubatoarelor de Afaceri din România pentru organizarea acestui eveniment. Tot în acest sens aleșii județeni au aprobat pentru organizarea și buna desfășurare a conferinței mai sus amintite a sumei de 7.000 de lei din bugetul propriu al județului Alba.

Organizatorii evenimentului sunt Primăria Orașului Cugir, Consiliul Județean Alba, Filiala Cluj a Asociaţiei Generale a Inginerilor din România (AGIR) – Sucursala Alba, Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” Cugir, Asociaţia Parcurilor Industriale, Tehnologice, Ştiinţifice şi a Incubatoarelor de Afaceri din România.

Programul Conferinţei naţionale multidisciplinare „Profesorul Ion D. Lăzărescu – Fondatorul școlii românești de teoria așchierii”:

Vineri, 11 septembrie:

Ora 9.00 Primirea invitaților – Casa de Cultură a orașului Cugir

Ora 10.00 Deschiderea lucrărilor conferinței

Ora 11.30 Vizită de documentare la Expoziția organizată de către Fabrica de Arme Cugir

Ora 12.30 Vizită la Expoziția Muzeală Cugir.

Ora 16.00 Desfășurarea pe secțuni a lucrărilor conferinței în sălile Colegiului Tehnic „I.D. Lăzărescu” Cugir.

Viaţa şi activitatea profesorului I.D. Lăzărescu

Originar din Slobozia, profesorul Ion D. Lăzărescu s-a născut la 19 iulie 1912. A fost inginer electromecanic (promoţia 1941 – 1942), doctor inginer la Institutul Politehnic Bucureşti (1969), doctor docent în ştiinţe la Institutul Politehnic Bucureşti (1974), profesor universitar emerit la Institutul Politehnic din Iaşi, profesor consultant la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (1954-1999).

Ion D. Lăzărescu și-a început activitatea profesională în fabrica din Cugir, ca inginer și tehnolog sef în cadrul U.M.Cugir, între anii 1941-1954.

A fost şi profesor la Şcoala Industrială Cugir în perioada 1943-1947, apoi director al instituţiei, profesor de specialitate la Şcoala medie tehnică de mecanică Cugir în perioada 1946-1952, respectiv subdirector și director al unității de învățământ. În cadrul Institutului Politehnic Cluj-Napoca, a fost profesor (1950), șef de catedră (1952) și decan (1958).

Este fondatorul Şcolii de Toleranţe şi Măsurători Mecanice şi a Şcolii de Aşchierea metalelor şi scule din România.

Este autor a peste 250 lucrări ştiinţifice, didactice, monografii, lucrări de standardizare, inovaţii şi invenţii, dintre care 27 sunt de referință în domeniul așchierii metalelor și sculelor din România.

În anul 1993, profesorul Ion D. Lăzărescu a fost declarat Cetatean de onoare al oraşului Cugir. A decedat la 16 aprilie 1999, în Sibiu.

De-a lungul carierei sale, a format, instruit și perfecționat un număr de peste 2500 de ingineri mecanici din România.

Sorin GIURCA

 

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=155276Publicat de pe 9 Sep 2015. Publicat in ACTUALITATE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...