|

Testări gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin, la Spitalul Orășenesc Cugir. Fiecare pacientă se va programa în luna în care este născută

Femeile din Cugir, cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani pot beneficia gratuit de testări pentru depistarea cancerului de col uterin. Programul derulat de Spitalul Orășenesc Cugir va demara în noiembrie și va continua și pe parcursul anului viitor, iar fiecare pacientă va efectua testul „Babeș Papanicolau” în luna în care este născută.

Spitalul Orășenesc Cugir va participa timp de 5 ani la Programul de Screening pentru Depistarea Cancerului de Col Uterin. Programul este la nivel național ,finanțat din fondurile Ministerului Sănătății, iar scopul efectuării acestor teste este prevenirea, combaterea și reducerea incidenței cancerului de col uterin.

Femeile din Cugir, cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, asigurate sau neasigurate, pot verifica dacă sunt bolnave de cancer de col uterin efectuând o testare gratuită „Babeș Papanicolau”. Fiecare pacientă va efectua testul în luna în care este născută. Potrivit managerului Spitalului Orășenesc Cugir, Iulian Cristian Simu, instituția pe care o conduce a fost acreditată și inclusă în acest proiect, la fel ca celelalte spitale, iar în cadrul spitalului vor fi recoltate doar probele care sunt trimise spre analiză. Programul va debuta la începutul lunii noiembrie și va continua și pe parcursul anului viitor. Recoltările se vor efectua în cabinetul de obstetrică-ginecologie din cadrul Policlinicii Cugir.

Ce trebuie făcut?

Pacientele, fie ele asigurate sau nu, se vor adresa medicilor de familie unde vor primi consiliere cu privire la această boală. Medicul  va stabili dacă pacienta va putea beneficia de program, iar dacă răspunsul este unul afirmativ, acesta le va completa un formular cu care pacientele vor fi îndrumate spre Spitalul Orășenesc Cugir pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal. Analizele recoltate vor fi trimise la un laborator care va comunica medicului de familie rezultatul testului pacientei. Dacă testul nu va indica probleme, pacienta va relua testul din nou peste 5 ani. Pacientele al căror rezultat va prezenta suspiciuni vor fi îndrumate către un medic ginecolog pentru investigații amănunțite și tratament, dacă este nevoie.

Test Babeș-Papanicolau, contra cost: analizele vor fi efectuate de o clinică din Cluj-Napoca

Pacientele care nu sunt sută la sută sigure de testul efectuat sau au fost respinse de către medicii de familie pe motiv că ar fi sănătoase pot face testul contra cost, la preţul de 45 de lei. În acest sens, Spitalul Orășenesc Cugir a încheiat un contract de colaborare pe un an cu o clinică specializată din Cluj-Napoca pentru testul „Babeș Papanicolau” și pentru analize privind anatomia patologică. Procedura este aceeași cu cea a testelor gratuite, numai că probele vor fi trimise la o clinica particulară.

Sorin GIURCA

Citeşte pe Sănătate.Alba24.ro despre programul gratuit de screening pentru cancerul de col uterin în judeţul Alba.

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=139007Publicat de pe 31 Oct 2012. Publicat in ACTUALITATE, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...