|

Școala profesională s-a relansat la Cugir într-un nou sistem, în parteneriat cu agenții economici din oraș

Elevilor de clasa a IX-a le-a fost prezentat, în cadrul unei conferințe, noul sistem de învățământ dual care a fost implementat la Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu”. După multe demersuri, acest sistem de învăţământ profesional va fi susținut nu doar de Inspectoratul Şcolar și Primăria Cugir, ci și de cinci agenți economici din oraș, care vor colabora pentru instruirea tinerilor doritori să urmeze cursurile specializării de strungar-frezor- rabotor -mortezor. 

La conferință a fost prezent primarul Adrian Teban, alături de viceprimarul Horia Rotche, reprezentanții celor cinci agenți economici implicați în proiect, elevii din clasa a IX-a și părinții acestora.

„Implementarea acestui sistem dual este important pentru Cugir, pentru că vrem să revitalizăm o școală care a fost veche în orașul Cugir, școala profesională. În ziua de astăzi, copiii învață foarte multă teorie și mai puțină practică. Această școală profesională vrea să pună lucrurile invers: întâi să învețe lucrurile practice și  pe urmă poți continua cu un liceu la seral și chiar cu o universitate, dar oricum începi pas cu pas și dezvoltarea copilului este mult mai sigură și mai garantată”, a declarat, pentru Cugir24, primarul Adrian Teban.

Înscrierile la această specializare au început deja, iar prima perioadă s-a și finalizat în data de 31 mai. Până acum s-au înscris 25 de tineri care doresc să urmeze cursurile în cadrul acestui sistem dual. Perioada a doua de înscriere va începe în 11 iunie și se va încheia în 25 iunie, iar cea de-a treia se desfăşoară în intervalul 27 – 31 august.

Specializarea de strungar-frezor-rabotor-mortezor se învaţă în doi ani, timp în care tinerii vor fi instruiți cu preponderență în domeniul practic. În primul an, elevii vor avea 40% teorie și 60% practică, iar în cel de-al doilea teoria se reduce la 25%, iar nivelul practicii crește la 75%.

Programul de studiu în anul I cuprinde 35 de săptămâni în care teoria va fi îmbinată cu practica (3 zile teorie + laboratoare și 2 zile practică); şase săptămâni din an vor fi dedicate practicii, mai exact 5 zile pe săptămână petrecute în atelierele agenților economici.  Cel de-al doilea va presupune același sistem, însă cu o săptămână în minus la cele şase de practică.

Mai mult, elevii de la această specializare vor beneficia de o bursă lunară, din partea statului, de 200 de lei și de una din partea agentului economic. Elevii însă nu au voie să depășească un număr de absențe.

Parteneri acestui proiect sunt SC „Nova Grup” SRL care oferă 6 burse, UM Cugir SA – 5 burse, SC TEA SRL – 5 burse, Fabrica de Arme Cugir – 5 burse, Sculărie SRL – 4 burse.

Tinerii care se vor înscrie pentru această specializare vor susține un test, iar cei mai buni dintre ei vor putea merge mai departe. Elevii aleg însă unde doresc să facă practica și acolo vor susține și această examinare. În 17 iunie, cei 5 agenți economici vor avea porțile deschise pentru cei care s-au înscris la școala profesională.

Calificarea strungar asigură absolventului capacitatea de a executa operații de așchiere pe strunguri pentru realizarea unor repere de complexitate medie, precum și capacitatea de a întreține mașini de strunjit. Calificarea frezor- rabotor-mortezor asigură absolventului capacitatea de a executa operații de așchiere pe mașini de frezat, rabotat și mortezat și obținerea unei game extrem de diversă pe suprafețe și piese prelucrate: suprafețe plane, profilate, canele, caneluri, filete, roți dințate.

Primarul Adrian Teban spune că de mult timp au început demersurile pentru implementarea acestui sistem dual, însă numai acum s-a reușit realizarea proiectului, iar școala profesională din Brașov i-a ambiționat și mai mult: „Noi am dorit să implementăm de mai mult timp acest sistem dual în învățământul cugirean, însă ceea ce ne-a mobilizat mai repede a fost faptul că la Brașov lucrurile merg bine și sunt convins, chiar dacă astăzi am început mai timid, pe măsură ce lucrurile vor avansa, oamenii vor prinde încredere și lucrurile vor evolua bine.”

Un alt agent economic care trebuia să fie partener în acest proiect este „Star Transmission”, care s-a retras pe ultima sută de metri. „Star Transsmision a fost inițial alături de noi, dar ulterior s-a retras. Se pare că se gândesc să facă o școală profesională probabil în Alba Iulia sau în alt oraș. Pentru noi cred că este foarte important să avem o școală profesională în Cugir, pentru că nu toți oamenii își permit să plătească un transport la Alba Iulia și cred că este mai util să facem asta pe plan local, pentru agenții economici din orașul nostru. Sigur că, ulterior,  sperăm ca și Star Transsmision să vină alături de noi, deocamdată însă suntem bucuroși că 5 dintre agenții economici au dorit să facă parte din acest proiect și că în sfârșit am reușit să-i dăm drumul”, a declarat primarul Adrian Teban.

Anul acesta se merge pe sistemul de doi ani, dat fiind faptul că se începe doar din clasa a X-a, însă de anul viitor secretarul de stat Stelian Victor Fedorca, după o vizită la Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu”, a promis că se vor face demersuri ca și clasa a IX-a să fie inclusă în cadrul școlii profesionale. Din punct de vedere al calificării, clasa a IX-a este un an pierdut. După aceea, doi ani sunt prea puţini pentru o bună pregătire în meserie. Mai ales pentru cele care cer abilităţi practice, şcoala profesională ar trebui să dureze trei ani.

Pentru Colegiul Tehnic I. D. Lăzărescu, implementarea acestui proiect este foarte importantă deoarece elevii vor fi apți să lucreze pe mașinile moderne  și vor răspunde în totalitate cerințelor agenților economici. Mai mult de atât, începând cu următorul an școlar, școala profesională cred că se va relansa începând cu clasa a VIII-a„,  a spus directorului colegiului, Alexandru Micaciu.

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=150199Publicat de pe 5 Iun 2013. Publicat in EVENIMENT, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Un comentariu pentru “Școala profesională s-a relansat la Cugir într-un nou sistem, în parteneriat cu agenții economici din oraș”

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...