|

Regulamentul de funcţionare al „Ambulanţei pentru Urgenţe sociale” la Cugir. Tipuri de servicii şi taxe propuse

ambulanta (2)Consilierii locali din Cugir votează vineri aprobarea regulamentului de funcţionare pentru serviciul „Ambulanţa pentru Urgenţe Sociale“, care funcţionează sub autoritatea Serviciului Public de Asistenţă Socială al oraşului. Se propun reguli generale de funcţionare, stabilirea transportului pentru persoanele cu boli grave la Alba Iulia, pentru tratamente de chimioterapie şi o taxă suplimentară pentru beneficiarii ale căror venituri cumulate depăşesc 1000 de lei pe lună pe membru de familie, dar şi tariful pentru transport la evenimente, de 20 de lei pe ora de staţionare.

Ambulanţa pentru Urgenţe Sociale Cugir este o structură de sprijin şi intervenţie al cărei obiect de activitate vizează realizarea transportului sanitar neasistat necesar acoperirii măsurilor de protecţie socială a persoanelor care reprezintă urgenţe sociale. Se doreşte a fi un serviciu complementar serviciilor deja existente reprezentând puntea de legătură dintre serviciile sociale şi cele medicale furnizate de către SPAS la nivel local, se arată în documentaţia proiectului.

Principalele obiective ale Ambulanţei pentru Urgenţe Sociale Cugir sunt:

– acordarea asistenţei medico-sociale persoanelor/grupurilor cu risc crescut de excluziune socială care reprezintă urgenţe sociale;

– transmiterea cazurilor depistate către compartimentele specializate în vederea asigurării serviciilor de care au nevoie persoanele aflate în situaţii de criză medico-socială, conform prevederilor legale in vigoare;

– medierea relaţiilor cu serviciile publice de urgenţă specializate (spitale, policlinici, centre rezidenţiale, adăposturi de urgenţă etc) în vederea internării/cazării persoanelor aflate în situaţie de criză.

Necesitatea serviciului decurge din numeroasele solicitări provenind de la Spitalul orăşenesc Cugir sau de la înşişi beneficiarii serviciilor de la nivel local pentru: transportul la/de la domiciliu pentru internarea/externarea în/din unităţile medicale; transportul la unităţi medicale a persoanelor nedeplasabile; transportul persoanelor cu dizabilităţi la CEPH în vederea evaluării pentru încadrarea în grad de handicap; internarea beneficiarilor din centre rezidenţiale etc.

În condiţiile în care cea mai apropiată secţie de oncologie se află în localitatea Alba Iulia, realizarea tratamentului chimio-terapeutic impune transportul pacienţilor cu resurse proprii, ceea ce ridică probleme deosebite persoanelor care au venituri insuficiente sau nu au aparţinători. Consecinţă a acestui aspect, serviciul va asigura transportul persoanelor cu boli terminale dependente de chimioterapie.

Numărul cazurilor sociale cazate în spital pentru diferite perioade de timp a creat supraaglomerarea unităţii sanitare, suprasolicitarea cadrelor medicale şi implicit creşterea costurilor spitaliceşti. Persoanele aflate în această categorie nu sunt preluate sau sunt preluate cu dificultate de sistemul medical de stat, deoarece cazurile lor nu sunt considerate urgenţe conform reglementărilor medicale legale în vigoare, se mai arată în proiect.

Populaţia ţintă a serviciului include următoarele categorii de persoane/familii:

– persoane vârstnice dependente, fără susţinători legali

– persoane cu boli cronice/terminale în diferite stadii de evoluţie

– persoane cu dizabilităţi

– persoane fără adăpost sau aflate în situaţie de vulnerabilitate socială

– victime ale violenţei în familie

Serviciile Ambulanţei pentru urgenţe sociale:

monitorizarea categoriilor sociale aflate în situaţie de risc, identificarea problemelor de sănătate, precum şi a oportunităţilor de diminuare a fenomenului persoanelor fără adăpost

tratamente ambulatorii (tratament injectabil, pansamente) pentru persoanele asistate, la recomandarea medicului de familie sau medicului curant al beneficiarului.

evaluări medicale periodice pentru persoanele aflate în evidenţa serviciilor de îngrijire socială şi/medicală la domiciliu (monitorizare T.A., puls şi temperatură, monitorizare glicemie)

transportul persoanelor greu deplasabile, la unităţile medicale în vederea efectuării de consulturi şi tratamente de specialitate; la Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap în vederea evaluării pentru încadrarea în grad de handicap; a persoanelor care necesită urmarea tratamentului chimioterapeutic;

– asigurarea de asistenţă medicală în cadrul diverselor acţiuni şi evenimente locale (campanii de informare, mediatizare, caravane, competiţii sportive etc.)

– activităţi de informare despre drepturile şi obligaţiile beneficiarilor în cadrul procesului de furnizare a serviciilor.

– consiliere socială şi psihologică.

Pot beneficia de serviciile Ambulanţei pentru Urgenţe Sociale persoanele care se află în una din următoarele situaţii:

– nu se află în stare critică şi nu necesită monitorizare sau îngrijiri medicale specializate pe durata transportului

– se află în situaţia de urgenţă socială care necesită intervenţie imediată pentru prevenirea degradării fizice şi sociale (persoane fără adăpost, persoane care locuiesc în condiţii insalubre etc.)

– sunt persoane dependente/imobilizate la domiciliu fără susţinători legali prezenţi sau în cărora veniturile nu le permit achitarea transportului (venituri sub 1000 lei), sunt victime ale violenţei în familie, sunt persoane cu dizabilităţi, necesită transport în vederea realizării tratamentului chimioterapeutic, necesită transport către alte instituţii medicale/sociale, în vederea asigurării serviciilor de calitate adaptate nevoilor persoanei (în situaţia imposibilităţii furnizării serviciilor de către Serviciul Public de Ambulanţă Alba).

Tariful maximal decontat unităţilor specializate private de casele de asigurări de sănătate/km efectiv parcurs, respectiv km efectiv realizat pentru autoturisme de transport pentru consultaţii de urgenţă la domiciliu este de 1,18 lei, pentru transportul sanitar neasistat: cu ambulanţe tip A1 şi A2 tariful este de 1,80 lei, iar cu alte autovehicule destinate transportului sanitar neasistat este de 0,92 lei.

Întrucât serviciul Ambulanţa pentru Urgenţe Sociale nu poate solicita decontarea de către CAS Alba a costurilor cu transportul sanitar neasistat care se acordă „furnizorilor privaţi, autorizaţi şi evaluaţi”, se solicită stabilirea unei taxe pentru beneficiarii ale căror venituri cumulate (nelunând în calcul bugetul personal complementar) depăşesc 1000 lei/lună/membru de familie. Se propune un tarif de 0,75 lei/km.

Se asemenea, se precizează că serviciile de transport medical neasistat se pot furniza contracost şi pentru participarea la evenimente comunitare, altele decât cele ale autorităţii locale Cugir (competiţii sportive, caravane socio-medicale), servicii pentru se va percepe o taxă de 20 lei/ora de staţionare.

Serviciile de transport sanitar neasistat sunt oferite beneficiarilor în funcţie de nevoi, de luni până vineri între orele 8.00-16.00. În situaţii de excepţie bine motivate, serviciile pot fi acordate şi în afara programului amintit la recomandarea managerului de caz şi cu avizul şefului SPAS, în limita posibilităţilor şi a capacităţii serviciului.

 

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=152747Publicat de pe 28 Mai 2014. Publicat in EVENIMENT, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Un comentariu pentru “Regulamentul de funcţionare al „Ambulanţei pentru Urgenţe sociale” la Cugir. Tipuri de servicii şi taxe propuse”

  1. […] 9. Aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Serviciului Public de interes local “Ambulanţa p… […]

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...