|

Recepţie de lucrări pentru amenajarea hidroenergetică pe Râul Mare

Primarul Adrian Teban a participat la recepția a două amenajări hidroenergetice aflate la 40 de kilometri în inima Munţilor Cugirului, în amonte de barajul de la Canciu, lângă DJ 704 şi pe pârâul Boşorog. Investiția apartine unei firme din Cluj Napoca și este estimată la valoarea de peste 11.700.000 lei.

În bugetul local al Cugirului va intra în perioada imediat următoare o sumă de ordinul sutelor de milioane de lei, ca urmare a exploatării hidraulice a  râului Mare. „Este un beneficiu direct pe care-l are oraşul nostru după ce un investitor autohton a amenajat în Canciu, pe Râul Mare, două microhidrocentrale”, a declarat primarul Adrian Teban.

SC „Rott Haus Consulting” SRL Cluj Napoca a investit aici 11.763.329 lei. Cele două microhidrocentrale au în total o putere instalată de 2,25 MW şi o producţie estimată de energie de 9,9 MWh care va fi furnizată în sistemul naţional energetic.

Firma din Cluj a construit amenajarea hidroenergetică pe baza autorizaţiei de construcţie eliberată de Primăria Cugir, iar suma care urmează să intre în visteria Cugirului reprezintă regularizarea  taxei de autorizaţie, conform Legii 50/1991.

Iniţial, proiectul de amenajare hidroenergetică de pe Râul Mare – Cugir prevedea construcţia a şase microhidrocentrale. Investitorul a renunţat la patru dintre acestea (două în aval de barajul de la Canciu şi încă două pe pârâul Boşorog) pe motiv că unele condiţii impuse prin autorizaţia de construcţie anulau şansele de a obţine finanţare.  Era vorba de anuimite restricţii de debit prin care administraţia locală din Cugir intenţiona să protejeze habitatul peştilor, referitor la care şi-au manifestat îngrijorarea asociaţiile de pescari din oraş. La recepţia finală, primarul Adrian Teban s-a arătat interesat de modalitatea tehnică prin care investitorul s-a angajat să protejeze  fauna piscicolă din Râul Mare. Acesta a amenajat topliţe pe lângă baraj, pentru migrarea peştilor pe cursul de apă.

Amenajarea hidroenergetică a fost recepţionată de o comisie formată din reprezentanţii „Rott Haus Consulting”, preşedintele Ioan Raţiu, vicepreşedintele Tiberiu Rusu, primarul oraşului Cugir, Adrian Teban, directorul Sucursalei Sebeş a SC „Hidroconstrucţia” SA, Dorel Peciu Florianu, directorul Apa CTTA Cugir, Mircea Ţîrlea. Au participat şi  reprezentanţi de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba, Ocolul Silvic Sâpcea, constructori, proiectanţi.

Se pare că râurile Cugirului au devenit atractive pentru investitorii interesaţi să dezvolte proiecte în domeniul energetic. „După cum ştiţi, au mai fost construite două astfel de microhidrocentrale şi pe Râul Mic. Profit de ocazie şi să îmi exprim mulţumirea că e vorba de firme cu capital românesc, ceea ce înseamnă că nu doar energia, ci şi profitul va merge tot în economia românească, o parte rămânând la Cugir”, a declarat primarul Adrian Teban.

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=146374Publicat de pe 21 Noi 2012. Publicat in ECONOMIE, EVENIMENT. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...