|

Propunere în CL Cugir: Apeductul Wasser – Leiner, monument istoric pentru includerea într-un traseu turistic

Consilierii locali din Cugir au pe ordinea de zi a şedinţei de vineri un proiect prin care se propune demararea procedurilor pentru declararea ansamblului de instalaţii şi construcţii hidroenergetice Apeductul Wasser – Leiner Cugir ca monument istoric din categoria „monumente tehnice”. Astfel, Turnul de Apă ar urma să fie inclus într-un traseu turistic.

Este vorba despre demararea procedurilor în vederea identificării şi a clarificării situaţiei juridice a terenului pe care este amplasat ansamblul de instalaţii şi construcţii hidroenergetice Apeductul „Wasser – Leiner” Cugir, situat administrativ în Oraşul Cugir, zona Râul Mic, respectiv pentru demararea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică a imobilului-teren, a întocmirii studiului de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiţie „Reabilitare Wasser-Leiner, turn de apă şi amenajare traseu turistic.

În documentaţia proiectului se motivează că “pentru creşterea atractivităţii turistice a Oraşului Cugir este necesară punerea în valoarea a ansamblului de instalaţii şi construcţii hidroenergetice Apeductul Wasser-Leiner Cugir – Turnul de Apă, care se diferenţiază de altele similare, prin unicitate, printr-o frecvenţă mică de răspândire pe plan naţional, care utilizează materiale şi o tehnologie în premieră, iar prin apariţia lui a generat noi direcţii de dezvoltare  a tehnicii.”

Turnul de Apă a fost obiectul unor lucrări de restaurare, din 2011, estimate atunci la valoarea de 200.000 lei.

Turnul de Apă a rămas nefolosit din anul 1964. A fost construit de meşteri italieni, iar scopul său era de a regulariza apa adusă din canalul Wasser – Leiner”  – drumul de apă de la barajul ridicat în faţa apelor Râului Mic. Acest turn are 25 metri înălţime, apa având o cădere de 60 metri şi punea în mişcare paletele turbinelor ce asigurau curentul electric necesar fabricii din zonă şi totodată comunei de atunci.

Acesta este ridicat la poalele dealului Chicioara, la înălţimea barajului, pe fostele terenuri ale Fabricii de Fier înfinţată în 1803, care prelucra fierul brut produs la Călan.

foto: arhivă

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=151629Publicat de pe 27 Noi 2013. Publicat in ACTUALITATE, ADMINISTRATIE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...