|

Proiectul „Terra Mirabilis”: Delegație a Primăriei Cugir, în Italia. Discuţii despre protecţia patrimoniului cultural şi energii nepoluante

O delegație a Primăriei Cugir va participa, în perioada 24-28 mai, în localitatea Casalborgone din Italia, la o conferință în cadrul proiectului „Terra Mirabilis – Protecţie Teritorială şi de Mediu”. În acest proiect, administrația locală din Cugir este parteneră cu alte trei comunități din Europa. Pentru realizarea schimburilor de experiență profesională, municipalitățiile vor discuta despre protecţia şi gestionarea patrimoniul cultural şi a mediilor cultural-istorice, perspectivele de viitor pe care le au teritoriile europene, precum şi sustenabilitatea oraşelor implicate în proiect din punct de vedere al utilizării energiilor nepoluante.

UPDATE: În şedinţa de joi a CL, s-a decis ca delegaţia să fie compusă din primarul Adrian Teban, viceprimarul Horia Rotche şi consilierii locali Dan Cherecheş, Mirces Trifan, Claudiu Mărginean, Mircea Teodorescu, Sorin Vasile, Radu Călin Roşian, Ioan Mircea Ferchean, Mircea Simu şi Camelia Dumitrean.

Conferința din localitatea italiană Casalborgone va marca finalizarea proiectului „Terra Mirabilis”, demarat în luna septembrie 2011, de către Comisia Europeană, în baza programului „Cetățeni pentru Europa”.

Obiectivul proiectului este promovarea activităților de schimb de experiență între cetățeni ai Europei, prin participarea acestora la conferințe intenaționale în cadrul cărora problema predilectă a discuțiilor este protecţia mediului şi dezvoltarea domeniului energiilor verzi.

Pe durata întregului proiect au avut loc trei conferințe internaționale de acest fel: prima a avut loc tot în localitatea menţionată, în septembrie 2011, reprezentând debutul oficial al proiectului; a doua ședință s-a desfăşurat în localitatea malteză Mellieha în octombrie 2012; ultima este programată în luna mai, în Casalborgone din Italia.

Pentru administrația de la poalele Drăganei, cele trei conferințe au reprezentat şansa de a cunoaşte modul în care alte localităţi din Europa au reuşit să implementeze şi să dezvolte energiile regenerabile, un domeniu relativ nou pentru ţara noastră, dar care reprezintă singurul mijloc prin care se poate proteja mediul înconjurător atât de ameninţat de poluare şi de distrugere.

În cadrul ultimei conferințe, tema propusă spre discuție va fi aceea privind tema „Mai multe culturi, o singură Europă”, în care Cugirul deține rolul de lider de proiect. Alături de localitățile partenere – Casalborgone din Italia, Vecpiebalga din Letonia, Wasserburg din Germania şi Rive de Gier din Franţa – Cugirul va desfășura activități comune în domeniile istorie, cultură, tradiții populare și gastronomie.

Prin participarea la aceste proiecte, administrația locală cugireană dorește promovarea imaginii orașului Cugir în Europa din punct de vedere cultural, astfel încât cetățenii europeni să cunoască tradițiile, obiceiurile din zona Cugirului, dar și cel economic, prin dezvoltarea turismului local.

Sorin GIURCA

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=148267Publicat de pe 25 Feb 2013. Publicat in ADMINISTRATIE, EVENIMENT. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Un comentariu pentru “Proiectul „Terra Mirabilis”: Delegație a Primăriei Cugir, în Italia. Discuţii despre protecţia patrimoniului cultural şi energii nepoluante”

  1. […] în perioada  24-28.05.2013 în localitatea Casalborgone (Italia) în cadrul proiectului  “Terra Mirabilis – Enviromental and  Territorial Protection” – […]

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...