|

Primarul din Cugir, reprezentanţi ai IŞJ şi ai firmelor din Alba au vizitat Şcoala Profesională „Kronstadt” Braşov. Modelul va fi aplicat şi în oraş

Primarul Adrian Teban își dorește să creeze un învățământ profesional în sistem „dual” în Cugir, astfel că se pregătește pentru punerea în practică a acestui proiect important pentru oraș. Zilele trecute acesta  a vizitat  Şcoala Germană Profesională „Kronstadt” din Braşov, unde există un astfel de sistem de învățământ implementat, pentru a se informa cum funcționează. Edilul consideră că un sistem de acest gen ar putea avea un aport considerabil în dezvoltarea economică a Cugirului.

Pentru a se discuta mai multe despre acest proiect, mâine este organizată o întâlnire informală cu agenții economici din oraș unde se vor discuta mai multe detalii despre implementarea unui astfel de sistem și în Cugir.

Primarul Cugirului a fost însoţit la Brașov de viceprimarul Horia Rotche, inspectorul şcolar general Dorin Sandea, inspectorul de specialitate în discipline tehnice Dan Cherecheş, directorul Colegiului Tehnic, Alexandru Micaciu, precum şi de reprezentanţii firmelor Star Transmission și Nova Modul.

„Am ţinut neapărat să vedem această şcoală profesională în sistem „dual”, care reprezintă o noutate pentru sistemul de învăţământ românesc şi care credem că ar aduce un aport considerabil în dezvoltarea economică a Cugirului. Oraşul nostru are nevoie de învăţământ profesional, un învăţământ care să ţină cont de cerinţele mediului economic, o şcoală care să formeze meseriaşii de care au nevoie agenţii economici din oraş”, a declarat primarul Cugirului, Adrian Teban.

Atât edilul Cugirului, cât şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar şi ai societăţilor economice s-au arătat interesaţi de demersurile care au fost realizate pentru inaugurarea învăţământului dual, de atribuţiile şi implicarea partenerilor, precum şi de desfăşurare procesului instructiv-educativ. Însoţiţi de inspectorul şcolar general al judeţului Braşov, Ariana Bucur, delegaţia a vizitat şcoala precum şi centrele de formare ale unor firme implicate în proiect.

Şcoala Germană Profesională „Kronstadt” care ar putea fi model pentru învăţământul profesional dorit de administraţia cugiereană a fost înfiinţată în urmă cu un an, printr-un parteneriat între Primăria Braşov şi 12 companii de renume mondial prezente în zonă. Această şcoală în sistem „dual” combină partea teoretică, din şcoală şi laboratoare, cu partea practică, aplicată în firmele partenere programului. După doi ani de pregătire cu accent sporit pe practică, elevii vor ieşi de pe băncile şcolii cu competenţele necesare începerii unei cariere profesionale, având prioritate la angajare pentru agenţii economici implicaţi în proiect.

„Sunt convins că putem realiza un astfel de învăţământ şi în Cugir, mai ales că atât Star Transmission, cât şi a alte firme şi-au manifestat ani la rândul interesul pentru dezvoltarea unui învăţământ tehnic în localitate. Mă refer la proiectul mai vechi de creare a unei secţii de subingineri. Sprijinul manifestat atunci şi interesul continuu pentru o forţă de muncă calificată, mă determină să afirm că vom avea suportul mediului economic local”, a declarat primarul Adrian Teban.

Vizita de informare a autorităţilor locale şi judeţene vine la puţin timp după prezenţa la Cugir a secretarului de stat în Ministerul Educaţiei, Stelian Fedorca care, însoţit de edilul Cugirului, a vizitat Colegiul Tehnnic “I.D. Lăzărescu”, instituţie care ar urma să găzduiască viitoarele clase profesionale „duale”.

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=149918Publicat de pe 20 Mai 2013. Publicat in ECONOMIE, EVENIMENT. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...