|

Prefectul de Alba a prezentat raportul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în cazul poluării accidentale de pe râul Cugir

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Alba, condus de prefectul Dan Simedru a prezentat raportul privind poluarea accidentală a râului Cugir din 3 septembrie, în urma căruia s-a înregistrat mortalitate piscicolă. Poluarea a fost cauzată de defectarea unei pompe de transport a substanțelor neutralizante, la Secția de acoperiri galvanice a SC Uzina Mecanică SA Cugir. Indicatorii care au depășit limitele admise au fost: pH, zinc și crom.

Vă prezentăm raportul CJSU:

„În data de 3.09.2012 la ora 14,00 Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba a fost sesizat de către Poliția orașului Cugir în legătura cu producerea unei poluări cu mortalitate piscicolă pe râul Cugir.

Reprezentanţii S.G.A. Alba, şi ai Gărzii Naționale de Mediu Alba s-au deplasat imediat pe teren unde au constatat următoarele:

Poluarea s-a produs din cauza deversării de ape uzate tehnologice neepurate de la Staţia de neutralizare a SC UZINA MECANICA SA Cugir, datorită defectării pompei de transport substanţe neutralizante de la Staţia de neutralizare ape tehnologice (Secția de acoperiri galvanice). La ora efectuării controlului, poluarea încetase.

S-au recoltat probe de apă, rezultatele analizelor confirmând poluarea apelor râului Cugir, chiar și după încetarea poluării, fiind depăşiţi următorii indicatori : pH, zinc și crom.

Aval cca 300 m de evacuarea în râu a apelor uzate, au fost găsiţi peşti morţi cu dimensiuni de 5-25 cm., predominant păstrăv, dar şi mreană şi porcuşor, în cantitate de 2-3 kg. Nu s-a putut aprecia exact cantitatea de peşte din cauza turbidităţii râului în zonă unde era amenajat de copii un loc de scăldat.

Cauza mortalităţii piscicole a fost pH-ul acid al apelor evacuate şi concentraţia de metale (Zn şi Cr) peste limitele reglementate. Doza letală pentru Zn la păstrăv (cel mai sensibil) este de 7,8 mg/l, iar valoarea determinată a fost de 16,44 mg/l la ora 14,00 şi 13,6mg/l la ora 15,00 (o ora după încetarea poluării).

Specificăm faptul că debitul râului Cugir în data de 3.09.2012 a fost de 1,2 mc/s., durata poluării accidentale a fost de cca. 1 oră, iar tronsonul de râu afectat s-a limitat la intravilanul orașului Cugir .

S-a dispus interzicerea deversării de ape uzate tehnologice în râul Cugir fără neutralizare prin întreruperea activităţii secţiei de acoperiri galvanice până la remedierea defecţiunii. Fabrica deţine pompă de rezervă şi urmează să înlocuiască pompa defectă.

A fost sancţionat contravenţional poluatorul cu suma de 35.000 lei conform prevederilor Legii apelor nr.107/1996 cu modificările şi completările ulterioare, art.87 pct.4.

Pentru prevenirea unor evenimente similare s-a dispus introducerea pe fluxul de neutralizare a unui bazin suplimentar care să preia apele uzate în caz de defecţiuni, fără a mai deversa ape uzate neepurate.

S.G.A. Alba, prin propriul sistem informaţional, a monitorizat permanent modul de manifestare al fenomenului, în raport cu concentraţia maximă admisă a indicatorilor de calitate şi a informat operativ organele judeţene şi cele din sistem, asupra evoluţiei acestora, conform Ordinului 223/2006 privind Regulamentul de organizare şi funcţionare a sistemului de alarmare în caz de poluări accidentale ale apelor (SAPA-ROM).

Totodată, S.G.A. Alba a calculat cheltuielile ocazionate de poluarea accidentală, (cheltuieli legate de personal, mijloace de transport şi analize de laborator), în sumă de 3.540,59 lei care s-a facturat unităţii poluatoare.

SC UZINA MECANICA SA Cugir a acţionat cu forţele şi mijloacele proprii, în conformitate cu Planul de prevenire şi combatere a poluărilor accidentale aprobat.”

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=133763Publicat de pe 12 Oct 2012. Publicat in ACTUALITATE, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...