|

Polul de Competivitate Prelucrări Metale Transilvania, cu sediul la Cugir. Obiective şi priorităţi pentru anul 2013

Prima ședinţă a Consiliului Director al clusterului inovativ naţional Polul de competitivitate Prelucrări Metale Transilvania, Metallcluster Siebenburgen, Cluster Metal Manufactoring Transilvania (pe scurt PRELMET Transilvania), al cărui sediu se găsește în incinta Parcului Industrial Cugir s-a desfăşurat recent în oraş. Aici s-au luat în discuție mai multe aspecte, precum raportul cu privire la constituirea clusterului, împărţirea atribuţiilor membrilor Consiliului, împărțirea atribuțiilor membrilor acestuia, aderarea clusterului la Asociația Clusterelor din România, programul de activități pe anul 2013 și planul de dezvoltare a clusterului  2014-2020.

Dintre obiectivele specifice ale polului de competitivitate se pot enumera: dezvoltarea industriei prelucrării metalelor în Transilvania și implicit în România, creșterea capacităţii de cercetare-dezvoltare, stimularea cooperării între instituţii de cercetare-dezvoltare-inovare și întreprinderi.

La nivelul UE, clusterele inovative sunt considerate “motorul” dezvoltării economice și inovării, acestea reprezentând un cadru propice de dezvoltare a afacerilor, de colaborare între companii, universităţi, instituţii de cercetare, furnizori, clienţi și competitori situaţi în aceeași arie geografică (locală, regională, naţională, trans-naţională).

Un pol de competitivitate / cluster inovativ se poate defini ca o concentrare geografică de întreprinderi publice sau private, centre de cercetare și instituţii de învăţământ, care lucrează în parteneriat, sub o strategie comună de dezvoltare, în scopul generării de sinergii și colaborării în cadrul unor proiecte inovative, în interesul uneia sau mai multor pieţe.

În ultimii ani, s-a pus accent tot mai mult pe tehnologii și tehnologie și tot mai puţin axate pe inovaţie – produs nou – cercetare aplicată. În acest context, Polul de competitivitate Prelucrări Metale Transilvania își propune să reechilibreze balanţa, urmărind  creşterea competitivităţii economice a întreprinderilor semnatare, precum şi dezvoltarea industriei prelucrării metalelor în România, prin dezvoltarea cercetării aplicate, a inovării şi transferului de tehnologie cu sprijinul fondurilor Uniunii Europene, ale Guvernului României, ale fondurilor regionale, locale şi din contribuţie proprie.

Astfel, oraşul Cugir a avut șansa de a participa ca membru fondator la constituirea Clusterului Inovativ Naţional cu numele de Polul de Competivitate Prelucrări Metale Transilvania, prin încheierea unui Acord de Parteneriat la 27 martie 2012.

Iniţiatorii, semnatari ai Acordului de Parteneriat, sunt: Consiliul Judeţean Alba, Agenţia de Dezvoltare Regională Centru, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Camera de Comerţ şi Industrie a Judeţului Alba, Universitatea “1 Decembrie 1918″ Alba Iulia,  Primăria Municipiului Alba Iulia, Primăria orașului Cugir, SC Parcul Industrial Cugir SA,  Fundaţia pentru Dezvoltarea IMM Alba, managementul parteneriatului fiind asigurat de către Fundaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Alba.

Poarta clusterului este în permanență deschisă: pot fi membri activi persoanele juridice sau autorităţi ale statului, care activează în domeniul prelucrării metalelor și au obiective comune cu cele ale asociaţiei.

Alte obiective ale polului de competitivitate sunt creșterea productivităţii muncii, pregătirea în cooperare a resurselor umane necesare, accesul la consultanţă, accesul pe pieţe noi și consolidarea celor existente, crearea unui mediu propice dezvoltării durabile, a unui mediu de afaceri dinamic în România.

Deși se află la început de drum, Polul de competitivitate Prelucrări metale Transilvania va deveni în scurt timp un avantaj real pentru întreprinderile membre ale polului, ca urmare atât a accesului facil și rapid la rezultatele cercetării și inovării, în vederea implementării acestora  în producţie, cât și a strategiilor comune de dezvoltare, pornind de la cele de cooperare în producţie și achiziţie de tehnologii și echipamente performante destinate utilizării în comun, până la cele de marketing.

În competiţia globală pentru pieţe, șansele succesului economic al unei ţări sau al unei regiuni se bazează pe specializarea ofertei și concentrarea eforturilor de dezvoltare spre domenii-cheie, unde deţin avantaje competitive, resurse și competenţe.

În acest context, clusterele inovative sunt o soluţie de succes datorită faptului că oferă o combinaţie de dinamism antreprenorial, legături intense între companii și instituţii ce deţin cunoștinţe de top level, respectiv sinergii pro-active între actorii principali ai inovării.

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=148989Publicat de pe 9 Apr 2013. Publicat in ACTUALITATE, ECONOMIE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...