|

Peste 790.000 de români îşi sărbătoresc onomastica. Legende despre Sfântul Nicolae

În fiecare an, în 6 decembrie, toată lumea creștină își amintește de Sfântul Nicolae. În această zi, peste 790.000 de români îşi sărbătoresc onomastica. Cunoscut, mai ales pentru copii, ca un personaj plin de bunătate, în istoria Bisericii, Sfântul Nicolae iese în evidență prin palma dată lui Arie. Moaștele acestuia se află la Bari, în Italia. Numele lui provine de la cuvintele grecești niki (victorie) și laos (popor).

Despre Sfântul Nicolae se cunoaște faptul că s-a născut în jurul anului 280 și că a murit în jurul anului 345. Data prăznuirii lui fost aleasă 6 decembrie deoarece, în această zi, Sfântul Nicolae s-a arătat Împăratului Constantin cel Mare, cerându-i să elibereze pe trei tineri care urmau să fie omorâți pe nedrept.

Păstorind Mira Lichiei (Kocademre, Turcia), Sfântul Ierarh Nectarie a participat la Sinodul I Ecumenic, ținut la Niceea, în anul 325. Acolo s-a dezbătut problema arianismului. Susținută de Arie, aceasta era o erezie conform căreia Hristos ar fi fost doar om, și nu Dumnezeu adevărat. În focul discuțiilor iscate, Sfântul Nicolae i-a dat o palmă ereticului. Mirați de acest gest, sinodalii (318 de episcopi participanți) i-au retras semnele arhieriei: Omoforul și Sfânta Evanghelie.

Bine știind că palma nu a fost dată cu răutate, ci din dragostea pentru Dumnezeu, Iisus Hristos și Maica Domnului se arată lui Nicolae și îi pun însemnele arhieriei. În același timp, Domnul Hristos se arată și altor episcopi, aceștia dându-și seama că alta era dreptatea decât cea decisă de ei. (Serafim Armanca)

Legende despre Moş Nicolae

Potrivit crestinortodox.ro, în tradiţiile româneşti, Sfântul Nicolae are atribuţii străine de statutul său ierarhic: apare pe un cal alb, aluzie la prima zăpadă care cade la începutul iernii, păzeşte Soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură, este iscoada lui Dumnezeu pe lângă Drac, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace la măritat, este stăpânul apelor şi salvează de la înec corăbierii, apăra soldaţii pe timp de război, motiv pentru care este invocat în timpul luptelor.

Sfântul Nicolae a trăit în secolul al XV-lea, în Orientul Mijlociu, a fost cardinal de Myra şi a fost recunoscut ca sfânt, începând cu secolul al XVI-lea.

În Transilvania, Moş Nicolae este numit Sân-Nicoară şi este cel mai popular sfânt din Ardeal. În popor se mai spune că iarna începe odată cu sărbătoarea de Moş Nicolae, care, bătrân fiind, îşi scutură barba aducând astfel prima zăpadă.

Potrivit culturii populare, dacă Moş Nicolae vine pe un cal alb, iar Sfântul Ioan pe un cal negru, se spune că se întoarce iarna.

Legenda spune că trei surori, fetele unui nobil sărac, nu se puteau mărita din cauza situației financiare precare. Se spune că, atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritișului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lăsat noaptea, la ușa casei nobilului, un săculeț cu aur.

Povestea s-a repetat întocmai și când a venit vremea de măritiș pentru cea de a doua fată. Când i-a venit vremea și celei de a treia fete, nobilul a stat de pază pentru a afla cine era cel care le-a făcut bine fetelor sale. În acea noapte, l-a văzut pe episcopul care lăsa săculețul cu aur. Se spune că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiș și a dat drumul săculețului prin hornul casei, într-o șoseta pusă la uscat, motiv pentru care a apărut obiceiul agățării șosetelor de șemineu.

După ce tatăl fetelor a văzut cele întâmplate, Nicolae l-a rugat să păstreze secretul, însă acesta nu a rezistat tentației de a povesti mai departe. De atunci, oricine primea un cadou neașteptat îi mulțumea lui Nicolae pentru el. Cei trei săculeți cu aur făcuți cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur (în iconografia apuseană).

Tot potrivit legendei, Nicolae de Mira ar fi fost unul din cei 318 participanți ai Conciliului de la Niceea astăzi Iznik, Turcia. (Andreea Mezei)

Peste 790.000 de români îşi sărbătoresc ziua numelui

Statisticile Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor arată că 797.725 de cetăţeni români, dintre care 513.595 bărbaţi şi 284.130 femei, poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae.
Din totalul româncelor, 204.566 se numesc Nicoleta, 54.669- Niculina/Nicolina, 9.628- Niculita/Niculiţa, iar 4.068 – Nicole/Nikole. Totodată, 19 femei poartă numele Nichi, 8- Nikko/Nikka/Nikke/Nikki/Nikky, 1- Niculăiţa.
Conform datelor furnizate de structura specializată a Ministerului Administraţiei şi Internelor, majoritatea bărbaţilor se numesc Nicolae – 327.736, Niculai/Neculai – 61.353, Nicuşor – 44.766 sau Niculae – 30.704.
Printre românii care sărbătoresc onomastica pe 6 decembrie se numără şi cei care poartă numele de Nic (26), Nik (24), Lae (17), Niklas (15), Laie (11), Nicolăiţă/Niculăiţă (12), Culae (9) sau Nicholaus (5).

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=146934Publicat de pe 6 Dec 2012. Publicat in ACTUALITATE, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...