|

FOTO | UPDATE: Obiceiul Păştenilor, la Cugir şi Vinerea. Vezi programul evenimentelor

Și în acest an, la Cugir are loc obiceiul Păştenilor sau pregătirea Sfintelor Paști care vor fi oferite credincioșilor în Noaptea de Înviere, de către persoanele care au împlinit în decursul anului vârsta de 60 de ani.

La eveniment participă 115 pășteni dintr-un total de 183 de persoane care au vârsta de 60 de ani. La manifestările de miercuri, 1 mai, au luat parte preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman, primarul Adrian Teban, liberalii Mihai Nicuşor (administratorul special UM Cugir), Ovidiu Ciucur (directorul ARR), Nicolae Truţă (şeful Serviciului Patrimoniu Valorificări Active la Fabrica de Arme Cugir) şi Emil Muntean (directorul Parcului Industrial Cugir).

Obiceiul a apărut pentru prima dată în satul Vinerea, în anul 1948, iniţiat de părintele Ioan Sabău, care s-a hotărât ca pregătirea Sfintelor Paşti să fie făcută de persoanele care împlinesc 60 de ani şi care vor purta numele de „păşteni”. Obiceiul s-a generalizat mai târziu. Aceştia se întâlnesc înainte de Săptămâna Mare, la o adunare care are loc de regulă în casa preotului care organizează această ceremonie, unde sunt discutate toate detaliile. Toate cheltuielile sărbătoririi „păştenilor” (cu vinul, pâinea, ciuberele, vasele, lumânările) sunt suportate de aceştia. Acestea sunt împodobite şi inscripţionate cu anul respectiv, crucea şi urarea „Hristos a Înviat! Adevărat că a Înviat”.

Programul evenimentului:

Miercuri, 1 Mai

Ora 13.00 – adunarea Păștenilor îmbrăcați în porturi populare la Casa Parohială a preotului Pintea Dumitrean, de unde bărbații pleacă – după praprori, steag și drapelul României – la Biserica „Sfânta Treime”, unde se va oficia și slujba religioasă dedicată evenimentului

Ora 15.30 – ceremonia propriu-zisă a „păştenilor”, care începe cu oficierea unei slujbe religioase la casa parohială a  preotului paroh; ulterior, alaiul pleacă în procesiune spre Biserica „Sfânta Treime”, unde se aflã cele necesare pentru Sfintele Paşti (vinul şi pâinea). În timpul procesiunii, deplasarea se face în coloană, primul păștean purtând tricolorul, urmat de soborul de preoţi şi oficialitãţile locale, în dreapta, iar în stânga acestora se vor afla păștenii care vor purta praporii.

Aceștia vor fi urmați în spate de alaiul pășteni care vor ține în mâini ciubere împodobite – purtate de bărbați și gălețile împodobite – purtate de femei.

În fața Bisericii „Sfânta Treime” se va face o oprire unde se va oficia o slujbă religioasă.

În biserică, până la sosirea alaiului de păşteni, credincioşii formează un coridor format din colaci cu lumânări aprinse pe ele şi vin pentru a fi sfinţite de preoţii care oficializează slujba păştenilor în memoria celor decedaţi.

Joi, 2 mai

Ora 17.00 – Slujba celor 12 Denii, la Biserica „Sf. Treime”, urmată de prăznuirea Cinei cea de Taină, la care participă doar păştenii

Vineri, 3 mai

– femeile păștene vor împodobi Sfântul Mormânt al Domnului Nostru Iisus Hristos

– ora 13.00 – tăierea pâinii pentru persoanele din zona de munte a Cugirului, cărora li se vor împărți și Sfintele Paști

– ora 17.00 – Prohodul Domnului Iisus Hristos.

Sâmbătă, 4 mai

– ora 10.00 – pregătirea Sfintelor Paști pentru credincioşii care vor participa duminică dimineața la slujba de Înviere.

Duminică, 5 mai

– ora 4.00 – Slujba de Înviere.

UPDATE: Potrivit unui comunicat de presă transmis de Asociaţia Culturală “Câmpul Pâinii”, manifestările din această săptămână de la Vinerea fac parte din proiectul cultural “Păştenii – cunoaşterea şi păstrarea moştenirii culturale din mediul rural”

Scenariul ritual de înnoire anuală a Lumii deschise de duminica Floriilor, închis de Duminica Tomii şi intersectat de noaptea Învierii Mântuitorului Iisus este ilustrat în Vinerea, de obiceiul tradiţional “Păştenii”. Acesta este un obicei unic de întâmpinare a Învierii Domnului, originar din localitatea Vinerea, în care cei care împlinesc în anul respectiv vârsta de 60 de ani devin „Păşteni”. Ei se vor ocupa de pregătirea şi împărţirea „Paştilor” pentru întreaga comunitate. În joia din Săptămâna Patimilor, în care „Paştile” se aduc la biserică pentru sfinţire, toţi „Păştenii” sunt îmbrăcaţi în tradiţionalele costume populare şi participă la o procesiune inconfundabilă, care porneşte de la gazdă spre lăcaşul de cult.

Proiectul cultural are ca obiectiv facilitarea organizării şi desfăşurării evenimentelor şi promovarea obiceiului cultural „Păştenii” din localitatea Vinerea, în vederea păstrării şi perpetuării patrimoniului cultural şi este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional si Asociaţia Culturală “Câmpul pâinii”, în parteneriat cu Primăria Oraşului Cugir şi Radio Ardeleanul FM Alba Iulia.

Programul evenimentelor de la Vinerea:

Joia Paştilor, 2 mai

–          ora 8.00 – procesiune „Băgarea Paştilor în Biserică”, localitatea Vinerea – manifestare tradiţională

Vinerea Paştilor, 3 mai

– ora 18.00 – împodobirea Sfântului Mormânt, Slujba de Prohod a Domnului Iisus Hristos, ocolirea Bisericii, localitatea Vinerea

Duminica Paştilor, 5 mai

– ora 3.00 – Slujba de Înviere a Domnului Iisus Hristos, Împărţitul Paştilor, localitatea Vinerea

Duminica Tomii, 12 mai

– petrecerea Păştenilor.

Sorin GIURCA

Vedeţi o galerie foto de la manifestările de miercuri, 1 mai:

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=149454Publicat de pe 1 Mai 2013. Publicat in BREAKING NEWS, EVENIMENT, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Un comentariu pentru “FOTO | UPDATE: Obiceiul Păştenilor, la Cugir şi Vinerea. Vezi programul evenimentelor”

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...