|

FOTO: Obiceiul „Păştenilor”. În Miercurea Mare, peste o sută de localnici au organizat procesiunea la Cugir

DSC03880Sărbătorile pascale adună şi în acest an comunitatea locală în jurul aceloraşi valori: credinţa şi tradiţia. De zeci de ani, în Cugir şi Vinerea ritualurile religioase se împletesc cu tradiţiile comunităţii, dând naştere unor obiceiuri recunoscute pentru unicitatea lor.

Citește și MESAJE de PAŞTE 2014: Cele mai frumoase gânduri pentru prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnului

Miercuri a avut loc Obiceiul “Păştenilor” sau pregătirea Sfintelor Paști care vor fi oferite credincioșilor în Noaptea de Înviere, de către persoanele care au împlinit în decursul anului vârsta de 60 de ani.

La evenimentul din acest an au participat 113 păşteni. Dintre oficialităţi locale, alături de primarul din Cugir, Adrian Teban, s-a aflat şi preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Obiceiul a apărut pentru prima dată în satul Vinerea, în anul 1948, iniţiat de părintele Ioan Sabău, care s-a hotărât ca pregătirea Sfintelor Paşti să fie făcută de persoanele care împlinesc 60 de ani şi care vor purta numele de “păşteni”. Obiceiul s-a generalizat mai târziu. Aceştia se întâlnesc înainte de Săptămâna Mare, la o adunare care are loc de regulă în casa preotului care organizează această ceremonie, unde sunt discutate toate detaliile. Toate cheltuielile sărbătoririi “păştenilor” (cu vinul, pâinea, ciuberele, vasele, lumânările) sunt suportate de aceştia. Acestea sunt împodobite şi inscripţionate cu anul respectiv, crucea şi urarea “Hristos a Înviat! Adevărat că a Înviat”.

Programul de miercuri, 16 aprilie, la Cugir

Ora 13.00 – adunarea Păștenilor îmbrăcați în porturi populare la Casa Parohială a preotului Pintea Dumitrean, de unde bărbații pleacă – după praprori, steag și drapelul României – la Biserica “Sfânta Treime”, unde se va oficia și slujba religioasă dedicată evenimentului

Ora 15.30 – ceremonia propriu-zisă a “păştenilor”, care începe cu oficierea unei slujbe religioase la casa parohială a  preotului paroh; ulterior, alaiul pleacă în procesiune spre Biserica “Sfânta Treime”, unde se aflã cele necesare pentru Sfintele Paşti (vinul şi pâinea). În timpul procesiunii, deplasarea se face în coloană, primul păștean purtând tricolorul, urmat de soborul de preoţi şi oficialitãţile locale, în dreapta, iar în stânga acestora se vor afla păștenii care vor purta praporii.

Aceștia vor fi urmați în spate de alaiul pășteni care vor ține în mâini ciubere împodobite – purtate de bărbați și gălețile împodobite – purtate de femei.

În fața Bisericii “Sfânta Treime” se va face o oprire unde se va oficia o slujbă religioasă.

În biserică, până la sosirea alaiului de păşteni, credincioşii formează un coridor format din colaci cu lumânări aprinse pe ele şi vin pentru a fi sfinţite de preoţii care oficializează slujba păştenilor în memoria celor decedaţi.

foto: Sorin GIURCA

Citeşte şi Evenimente de sărbătoare la Vinerea. “Păştenii”, în Joia Mare şi spectacol popular, în a doua zi de Paşti

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=152289Publicat de pe 16 Apr 2014. Publicat in BREAKING NEWS, EVENIMENT, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Un comentariu pentru “FOTO: Obiceiul „Păştenilor”. În Miercurea Mare, peste o sută de localnici au organizat procesiunea la Cugir”

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...