|

O cugireancă și-a descoperit talentul de a scrie poezii, la 53 de ani: Maria Trif, despre arta scrisului

A descoperit că îi place să scrie poezii târziu, însă asta nu mai contează când talentul este pus în valoare. Vorbim despre o doamnă din Cugir, în vârstă de 53 de ani, care şi-a dat seama numai de anul trecut că scrisul și jocul de cuvinte este pentru ea o relaxare.

Maria Trif a început să scrie primele poeme în școală, însă nu și-a fructificat acest talent și a rămas ascuns mult timp. Maria spune că dragostea pentru literatură i-a dezvoltat-o bunicul ei, care a fost învățător și care îi recita mereu poezii. Cu timpul însă viața a dus-o pe alte meleaguri, pentru a-și câștiga traiul, iar pentru acest talent înnăscut nu a mai reușit să își facă timp.

Maria a petrecut o mare parte din viața ei în Italia, unde a lucrat ca ospătar, iar soțul ei ca sculptor. Însă de doi ani, cei doi soți au hotărât să se repatrieze și să-și caute liniștea de care nu au prea avut parte în străinătate. Astfel, Maria Trif a avut timp să se reculeagă și în același timp să se întoarcă la dragostea dintâi: scrisul. A început să scrie versuri din „lipsă de ocupație”, spune ea, iar în timp și-a dat seama că talentul trebuie și șlefuit. A început să citească alte poezii, să se documenteze despre arta scrisului și astfel, încet, încet, versurile care la început păreau inocente, acum denotă mai multe nuanţe.

Maria spune că scrie atunci când îi vine inspirația; își aduce aminte cu drag când așternea pe hârtie versurile poeziei „Casa goală”, în timp ce prepara clătite pentru nepoțel. S-a înscris pe facebook în tot felul de grupuri de scriitori din toată țara. Aici și-a făcut noi prieteni, cu care ține legătura și care o ajută să-și perfecționeze tehnica.

Poezia „În derivă” a scris-o anul acesta, la începutul primăverii, când soarele parcă cu încăpățânare se ascundea după nori și părea că este încă iarnă, chiar dacă florile și copacii ar fi trebui să fie înfloriți. În această poezie, Maria a reușit să surprindă peisajul, într-un stil asemănător cu cel bacovian:

„April s-a-mpotmolit în tină
Un fir de iarbă, firav, mă întreabă:
E oarbă, oare-a mea lumină
sau Primăvara e-n derivă?

Și plouă, ploaie-mbălsămată,
plouă cu noroi de parcă,
ar fi-n derivă lumea toată
și-ar fi nevoie de o altă arcă.

Și plouă trist, plouă prelung,
îmi plânge steaua fără nume;
Sufletul, mi l-aș lua să fug…
– Cine-mi împrumut-o lume?”

Maria spune că atunci când scrie se inspiră din natură, poze și peisaje. Preferă poeziile de dragoste. Poemul „Îți amintești ” este unul dintre ele:

„Îţi amintesti, iubite, când ţi-am spus
că mă-nspăimânta drumuri neumblate?…
Paşii, cu dragoste spre tine mi-ai condus,
aici, potecile mi-s cunoscute …toate!

Îţi amintesti, iubite, când ţi-am spus
că mi-s albite tâmplele de vreme?…
Toporaşi mi-ai împletit în părul nins
şi crivăţul în mine nu mai geme!

Îţi amintesti, iubite, când ţi-am spus
că mă usuc din lipsa de iubire?…
Tu, sufletul ţi l-ai făcut căuş
mi-ai curs în inimă, şuvoi de fericire!

Îţi aminteşti, iubite, când ţi-am spus
că iernile mă-ngheaţă fără tine?…
La pieptul tău, tu, mi-ai făcut culcuş
-Rămâi, mi-ai spus, îţi va fi cald şi bine!

Nici nu mai ştiu, iubite, ce ţi-am spus,
dar, tu, la toate temerile mele
ai avut o mângâiere drept răspuns
şi nopţile mi-ai înzorit cu dimineţi eterne!!”

Maria Trif petrece foarte mult timp pe internet, unde se documentează și își îmbogățește vocabularul. Aceasta spune că „arta scrisului nu este chiar așa de ușoară cum cred unii, ci, din contră, este o îmbinare perfectă a cuvintelor și pentru asta ai nevoie de puțin talent pentru scoate ceva frumos”. Cugireanca speră ca anul acesta să reușească să își publice o carte cu poezii și să se audă despre ea, nu doar în oraş, ci în toată țara.

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=149261Publicat de pe 16 Apr 2013. Publicat in ACTUALITATE, Oameni. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...