|

Mihai Eminescu, poetul național al României, omagiat la Cugir

Împlinirea a 163 de ani de la nașterea „poetului nepereche” al României, Mihai Eminescu va fi omagiată și în „orașul de la poalele Drăganei”. În sala de ședințe a Casei de Cultură a orașului Cugir va avea loc, marţi, de la ora 18.00, timp de o oră, un „regal de poezie eminesciană” susținut de actori din cadrul Cercului de teatru al instituţiei, coordonați de Maria Dodoc.

O altă activitate va avea loc începând cu ora 14.00, la Școala cu clasele I-VIII Nr 2 Cugir, în Centrul de Documentare și Informare (CDI) al acesteia. Sunt organizate un mini-recital de poezie și cântece pe versurile lui Mihai Eminescu, un atelier de creație a unor semne carte pe care sunt înscrise versuri ale poetului și o scurtă prezentare despre viața și opera acestuia.

Responsabile de proiect sunt profesoarele Raluca Popeiu și Gabriela Lupu (directoarea adjunctă).

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, în Botoşani, fiind al șaptelea copil al lui Gheorghe Eminovici și al Ralucăi Eminovici. Poet, prozator și ziarist, Eminescu a fost activ în societatea politico-literară „Junimea” și a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Ca ziarist, a scris peste 3000 de articole privind diverse aspecte ale vieții contemporane a României.

Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în 1902.

Eminescu a murit la 15 iunie 1889, în sanatoriul doctorului Şuţu. În 17 iunie, a fost înmormântat la umbra unui tei din Cimitirul „Bellu” din București. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.

Sorin GIURCA

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=147719Publicat de pe 10 Ian 2013. Publicat in ACTUALITATE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Publicitate


Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

 

Publicitate

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...