|

Mihai Eminescu, poetul național al României, omagiat la Cugir

Împlinirea a 163 de ani de la nașterea „poetului nepereche” al României, Mihai Eminescu va fi omagiată și în „orașul de la poalele Drăganei”. În sala de ședințe a Casei de Cultură a orașului Cugir va avea loc, marţi, de la ora 18.00, timp de o oră, un „regal de poezie eminesciană” susținut de actori din cadrul Cercului de teatru al instituţiei, coordonați de Maria Dodoc.

O altă activitate va avea loc începând cu ora 14.00, la Școala cu clasele I-VIII Nr 2 Cugir, în Centrul de Documentare și Informare (CDI) al acesteia. Sunt organizate un mini-recital de poezie și cântece pe versurile lui Mihai Eminescu, un atelier de creație a unor semne carte pe care sunt înscrise versuri ale poetului și o scurtă prezentare despre viața și opera acestuia.

Responsabile de proiect sunt profesoarele Raluca Popeiu și Gabriela Lupu (directoarea adjunctă).

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, în Botoşani, fiind al șaptelea copil al lui Gheorghe Eminovici și al Ralucăi Eminovici. Poet, prozator și ziarist, Eminescu a fost activ în societatea politico-literară „Junimea” și a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Ca ziarist, a scris peste 3000 de articole privind diverse aspecte ale vieții contemporane a României.

Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în 1902.

Eminescu a murit la 15 iunie 1889, în sanatoriul doctorului Şuţu. În 17 iunie, a fost înmormântat la umbra unui tei din Cimitirul „Bellu” din București. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.

Sorin GIURCA

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=147719Publicat de pe 10 Ian 2013. Publicat in ACTUALITATE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...