|

MIERCURI și JOI: Obiceiul „Păștenilor”, o tradiție veche de 68 de ani păstrată la Cugir și Vinerea

pastenii cugirObiceiul „Păștenilor”, un obicei vechi de 68 ani, se păstrează cu sfințenie în Miercurea Mare în Cugir, apoi în dimineața Joii Mari în localitatea Vinerea, obiceiul fiind transmis din generație în generație.

La eveniment vor lua parte un număr total de 181 de „pășteni” (125 dintre ei vor lua parte la ceremonia de la Cugir iar 56 vor lua parte la ceremonia de la Vinerea), potrivit comitetului de organizare al „Păștenilor”.

Ceremonialul va debuta la ora 15.00 cu o slujbă religioasă la casa parohială a preotului paroh Dumitrean Pintea, iar mai apoi alaiul de „pășteni” va parcurge traseul Casa Parohială părinte paroh Dumitrean Pintea – Biserica „Sf. Ierarh Nicolae” – Biserica „Sf. Treime”. În localitatea Vinerea ceremonialul va avea loc joi dimineața, de la ora 08.00.

Istoricul obiceiului:

Obiceiul „Păștenilor” a apărut acum 68 ani, în anul 1948, în satul Vinerea, la inițiativa pe atunci a părintelui paroh Ioan Sabău, care a hotărât ca pregătirea Sfintelor Paşti să fie făcută de persoanele care împlinesc în cursul acelui an 60 de ani şi care vor purta numele de „păşteni”. Acest obicei a fost preluat mai apoi și la Cugir. Este unul din cele mai cunoscute tradiţii din zona Transilvaniei care se desfăşoară pe durata Săptămânii Mari a Postului Sfintelor Paşti.

Obiceiul începe cu mult înainte de Săptămâna Mare când are loc întâlnirea celor care au împlinit vârsta de 60 de ani în decurusl anului respectiv. La Vinerea, în cadrul întâlnirii se stabilește de comun acord de cei prezenți, o familie, de regulă mai înstărită, care va oficializa în decursul desfășurării evenimentului rolul de gazdă. În acest scop gazda va aduce în gospodăria sa pâinea, vinul și vasele noi de brad în care vor fi pregătite Sfintele Paști care vor fi oferite celor prezenți în biserică în Noaptea de Înviere.

La Cugir, „păștenii” se reunesc în casa parohială a preotului, unde se îndeplinește același ritual ca la Vinerea, de împodobire a vaselor (cu crenguțe de brad, flori) destinate paștilor. Vasele sunt ciubere inscripționate cu anul, crucea și urarea „Hristos a Înviat! Adevarat că a Înviat”. Cheltuieliile sărbătorii destinate „păștenilor” sunt suportate de către cei 125 de pășteni de la Cugir, respectiv cei 56 de pășteni de la Vinerea.

La Vinerea, în Miercurea Mare preotul merge la casa gazdei pentru a o sfinți și pentru a se face șfestanie în gospodăria proaspăt zugravită. Urmează Joia Mare, zi de mare sărbătoare, când de dimineață „păștenii” se adună la biserica din localitate, iar în frunte cu preotul pleacă la casa pășteanului care a deținut rolu de gazdă. Acolo la casa acestuia se va face o slujbă religioasă, se vor împărți lumânăriile frumos împodobite cu verdeață, iar după slujbă, pâinea se va de pune în desagi iar vinul într-un butoi nou de lemn pentru a fi dus la biserică. Este monmentul în care paștile sunt duse la lăcașul de cult de către alaiul format din prapori, preoți, oficialități și păștenii îmbracați în costume populare. În fața alaiului merg bărbații cu desagii cu pâine, iar în spate femeile cu ciuberele împodobite cu verdeață, urmați de ceilalți participanți, fie săteni, fie invitați ai lor. La biserică se continuă slujba de sfințire a vinului și a pâinei care vor deveni Sfintele Paști, la finalul căreia fiecare persoană servește un pahar de vin si o felie de cozonac, așa precum „feliile de viață”, le-au adus urcușuri sau coborâșuri. În decursul aceleași slujbe ei participă și la un parastas în memoria colegilor de generație care au murit înainte de a împlini 60 de ani.

Obiceiul Păștenilor mai este întâlnit și într-un alt sat de pe cuprinsul județului Alba, în satul Loman, la 5 km de Săsciori.

Aici obicieul este total diferit de cel de la Cugir sau Vinerea. În satul Loman, din Comitetul de Organizare a Păștenilor fac parte 100 de persoane, indiferent de vârsta purtată, care vor participa la pregătirea Sfintelor Paști cu produse și cei mai înstăriți cu bani.

În a doua zi de Paști, „păștenii împreună cu preotul, slujitorii bisericii și locuitori din sat se strâng la o masă festivă.

Sorin Giurca

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=155882Publicat de pe 25 Apr 2016. Publicat in ACTUALITATE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...