|

FOTO: Valentin Uritescu și-a lansat cea de-a doua carte intitulată „Să ai grijă de cel bun din tine. Amintiri”


Actorul Valentin Uritescu  a venit la Cugir pentru a-și lansa cea de-a doua carte. Evenimentul a avut loc marți, 25 iunie în sala de conferințe a Casei de Cultură începând cu orele 18.00
. Cartea este intitulată „Să ai grijă de cel bun din tine. Amintiri”, apărută la editura Humanitas. 

UPDATE:  Sala de conferințe a Casei de Cultură a fost plină de cugireni și vinereni care au dorit să cumpere cartea actorului vinerean, Valentin  Uritescu. Prezent la lansare a fost și primarul orașului Adrian Teban care a mulțumit maestrului Uritescu  că promovează Cugirul oriunde merge și mai ales în cele două cărți pe care le-a scris.

Scriitorul a vorbit deschis cu cititorii și a recunoscut că doar la Vinerea, în atmosfera copilăriei poate să se regăsească și să se apropie  mai mult de Dumnezeu. „La mine, acolo la Vinerea, este aşa: biserica (superbă, înaltă ca o catedrală), casa lui Remus Herlea, apoi e casa noastră. Într-o seară, stăteam în curtea pavată cu dale de piatră, în liniştea aceea dumnezeiască, sub părul din faţa casei şi mă uitam la biserică. Doar zgomotele firii îmi aminteau că sunt pe pământ: se auzea râsul unui vecin, o vacă mugea, un câine lătra în depărtare, poc!, mai cădea un măr, cucuveaua se tânguia pe acoperişul bisericii. Măi, şi-n tăcerea aceea şi locul acela, l-am simţit pe Dumnezeu. Am simţit cum El vine şi mă împrăştie în toate care mă înconjurau: în sunetele alea ale firii, în biserica de alături, pentru ca pe urmă să mă adun şi din nou să intru-n mine, mai liniştit, mai potolit, mai bun. Eu acolo l-am simţit pe Dumnezeu.”

Vinereanul a mai povestit fragmente din viața de actor, pe care o consideră o slujbă foarte grea și pentru care a făcut multe compromisuri, chiar a-și risca viața. Valentin Uritescu suferă de la vârsta de 36 de ani de sindromul extrapiramidal. La sugestia unui mare regizor, actorul a renunțat la medicație pentru a fi cat mai convingător în fața camerelor de filmat.

„Sufăr de sindrom extrapiramidal, o boală cu care mă lupt, când eu cu ea, când ea cu mine. Nu-i Parkinson, dar e pe acolo. Dacă nu iau pastile mă apucă tremuratul. Când am făcut „A 11-a porunca”, Mircea Danieliuc mi-a spus: „Te rog, nu mai lua medicamente câteva zile”, motivându-mi că, atunci cand nu iau medicația, am fața devastată de suferință. Perversul dracului, i-am zis și am întrerupt tratamentul… noroc că totul a ieșit așa cum și-a dorit”

Maestrul spune că pentru cele două cărți pe care le-a scris a avut alte titluri, însă le-a schimbat la sugestia editorilor de la Humanitas. Prima carte – „Așa sunt eu, prost”-  trebuie să poarte titlul „Desfrâul chinurilor mele”, iar cea de-a doua   „Să ai grijă de cel bun din tine. Amintiri” a fost denumită inițial de autor „Mi-e dor de tine, câmp al pâinii”. Acesta spune că acum lucrează la cea de-a treia carte pentru a încheia periplulul vieții sale tumultoase.

Actorul a fost surprins de reprezentanții Casei de Cultură cu o surpriză. La finalul evenimentului dansatorii și cântăreți din Vinerea au oferit maestrului un moment tradițional Vinerean. De asemenea invitații au servit vișli pentru ca Valentin Uritescu să se simtă ca acasă.

Valentin Uritescu este în primul rând actor, ceea ce înseamnă că-și duce o parte din viață ieșind din pielea unui personaj pentru a intra în pielea altuia. Volumul acesta de confesiuni îl pune în lumina pe Valentin Uritescu, asa cum trăiește el în afara scenei și a ecranului. Cu bucurii și temeri, cu nădejdi și frustrări, cu șovăieli și complicități. Actorul se dezbracă de roluri și de personaje ca să se înfățișeze cititorului sub raza autenticului deplin. Fără culori de camuflaj, fără alibiuri, fără justificări. Valentin Uritescu scrie așa cum se poartă : natural, departe de arabescuri didacticiste, cu un „ce“ hâtru în vorbă şi cu un licăr în pupile.”

Valentin Uritescu  este un bine cunoscut actor de teatru și de film, angajat în prezent la Teatrul Național din București, unde a interpretat rolurile Popa Păcală (Avram Iancu de Lucian Blaga), Jim Corey (Vrăjitoarele din Salemde Arthur Miller), Tâmplarul (Strigoii de Ibsen), Raspluev (Nunta lui Krecinski de A.V. Suhovo-Kobîlin) etc.

Valentin Uritescu nu se află la prima lansare, acesta a mai scris cartea „Aşa sunt eu, prost. Fragmente autobiografice” care  a fost prezentată publicului în anul 2011. „Asa sunt eu, prost este prima carte scrisă de actor. „Eu scriu aceste rânduri fără să fac pe scriitorul, fără să arăt cât sunt de cult şi de deştept… Nu! Eu vreau să vedeţi cât sunt de prost, adică aşa cum sunt de-adevăratelea”. Volumul „Aşa sunt eu, prost. Fragmente autobiografice” conţine episoade din viaţa de actor şi nu numai a lui Valentin Uritescu, povestite cu haz, savoare, dar mai ales, cu autoironie.

Actorul Valentin Uritescu s-a născut la 4 iunie 1941, in Vinerea, judeţul Alba. A învăţat la Liceul Aurel Vlaicu din Orăştie, a fost campion la schi şi a practicat gimnastica, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică in 1963, la clasa  profesorului Constantin Moruzan. Si-a început cariera la Teatrul Maria Filotti din Brăila, oraş in care a rămas 5 ani si a cunoscut-o pe soţia sa, Valeria. Debutul pe marele ecran a avut loc în 1981, cu filmul „Angela merge mai departe”, regizat de Lucian Bratu. A jucat apoi în peste 40 de filme, debuta la televiziune în 1984, cu Eroii n-au vârsta.
Valentin Uritescu este vocea de pe audiobook-urile gastronomice cu reţetele lui Pastorel Teodoreanu.

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=150360Publicat de pe 21 Iun 2013. Publicat in ACTUALITATE, Educatie, INFORMATII UTILE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Un comentariu pentru “FOTO: Valentin Uritescu și-a lansat cea de-a doua carte intitulată „Să ai grijă de cel bun din tine. Amintiri””

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...