|

FOTO: Comemorarea bătăliei de pe „Câmpul Pâinii”, la Şibot. Demonstraţii cu cavaleri

DSCN7701Bătălia de pe „Câmpul Pâinii”, un episod al luptelor dintre armatele creştine şi cele otomane, a fost comemorată marţi, la Şibot. Se împlinesc 536 de ani de la momentul din 13 octombrie 1479.

Evenimentul pregătit la Şibot a început la ora 18.00, cu depuneri de coroane de flori la monumentul lui Pavel Chinezu din Gara Șibot.

Programul continuă în parcul din centrul comunei Şibot, unde autorităţile locale şi judeţene au susţinut alocuțiuni, urmate de o evocare istorică.

A avut loc şi o reconstituire istorică a luptei de la 1479 pusă în scenă de către Cavalerii de la Muhlbach (Sebeş).

Programele au fost susținute către primăriile din Romos, Geoagiu, Șibot și Cugir.

DSCN7715Organizatorii evenimentului sunt Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva – prin intermediul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie și cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, Primăria orașului Cugir, Primăria comunei Șibot, Primăria Geoagiu, Primăria comunei Romos.

Bătălia de la Câmpul Pâinii reprezintă un moment de cotitură în desfășurarea luptei antiotomane din ultimul sfert de veac XV-lea în Transilvania și Ungaria.

Actorii luptei au rămas în legenda istorică și cea populară. Dintre ei amintim pe Pavel Chinezul, comite de Timișoara și comandant suprem al forțelor armate din jumătatea sudică a regatului maghiar, Laiotă Basarab, fost domn al Ţării Româneşti, refugiat în Transilvania la Braşov, Basarab al IV-lea cel Tânăr (Ţepeluş), domnitorul Ţării Româneşti, despotul sârb Demeter Jakšić, celebrul Isa-bei, sfetnic al sultanului Mohamed II şi alţii.

Bătălia din toamna anului 1479 a avut loc între armata turcă, condusă de Ali Kodşa, Skender, Isa şi Bali, cu un efectiv al forţelor otomane în jur de 20.000 soldaţi şi un corp de infanterie din Ţara Românească, numărând aproape 2.000 de infanterişti, şi armata transilvăneană, condusă de Ştefan Báthory, armata bănăţeană condusă de Pavel Chinezul (Cneazul), armata sârbilor a despotului sârb Vuk Brankovici, şi o armată din Ţara Românească a lui Basarab Laiotă cel Bătrân, totalul trupelor creştine fiind apreciat între 12.000 şi 15.000 oameni.

Bătălia decisivă are loc pe 13 octombrie, pe Câmpul Pâinii. După atacuri şi contra-atacuri, armata creştină este aproape depăşită, moment în care apar trupele lui Pavel Chinezul (Cneazul), care s-au apropiat pe la marginea pădurii, dând impresia unei “păduri mişcătoare”, după cum spun istoricii. Intervenţia salutară a comitelui de Timişoara, Pavel Chinezu, aflat în fruntea oştilor bănăţene, a schimbat soarta pe câmpul de luptă.

O legendă populară spune că, după luptă, s-a încins între soldaţii creştini un ospăţ mare, la care Pavel Chinezul a jucat bătuta, ţinând la fiecare subţioară câte un turc, iar pe al treilea în dinţi. În amintirea victoriei împotriva turcilor, Ştefan Bathory a ridicat o capelă lângă comuna Aurel Vlaicu.

Sorin GIURCĂ

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=155390Publicat de pe 12 Oct 2015. Publicat in EVENIMENT, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...