|

LUNI: Ziua Porţilor Deschise la cinci firme din Cugir, pentru implementarea şcolii profesionale în sistem dual

Luni, 17 iunie, la cinci societăţi comerciale din Cugir va fi „Ziua Porţilor Deschise”, eveniment organizat în contextul în care va fi implementat noul sistem de învăţământ dual la Colegiul Tehnic “I.D. Lăzărescu”. Elevii de clasa a IX-a împreună cu părinţii vor avea posibilitatea să viziteze sediile firmelor, pentru a cunoaşte meseriile pe care le vor alege.

Reprezentanţii Uzinii Mecanice Cugir, Fabricii de Arme, Sculăriei, Nova Grup şi ai firmei TEA s-au reunit pentru a se pune de acord asupra unor detalii organizatorice. La întâlnire a participat şi directorul Colegiului Tehnic “I.D. Lăzărescu”, Alexandru Micaciu şi un reprezentant al primăriei. Principala temă de discuţie a fost evenimentul „Ziua Porţilor deschise” la cele cinci societăţi, ce va avea loc în 17 iunie.

Elevii de clasa a IX-a împreună cu părinţii sunt aşteptaţi la ora 9.00, în incinta colegiului, de unde se va pleca într-un tur al firmelor partenere. Ideea turului este aceea de a oferi şansa tinerilor să cunoască mai îndeaproape meseriile pe care le pot îmbrăţişa la finalizarea şcolii profesionale, infrastructura pe care o deţin firmele, precum şi tehnica utilizată. Aceste informaţii se vor dovedi esenţiale atunci când elevii vor trebui să completeze, pe lângă cererea de înscriere la şcoala profesională, şi formularul cu ierarhia societăţilor unde doresc să se pregătească profesional în vederea unui job.

Noutatea acestei şcoli profesionale în sistem dual este aceea că agenţii economici se vor implica activ în procesul de instruire a tinerilor doritori să urmeze cursurile specializării de strungar-frezor.

Stagiul de practică va fi realizat în cadrul societăţilor amintite, care, totodată vor susţine financiar 25 de cursanţi, oferindu-le o bursă lunară de 200 de lei, la care se adaugă alte 200 de lei reprezentând bursa oferită de Guvernul României. O altă noutate a acestui învăţământ, care se poate dovedi mai mult decât atractivă, este aceea că la finalizarea şcoli, elevii au prioritate la angajare în societăţile implicate. De altfel, acesta este şi interesul companiilor: asigurarea viitoarei forţe de muncă calificată.

Înscrierile la Şcoala Profesională Cugir au început deja, iar prima perioadă s-a şi finalizat în data de 31 mai. Până acum s-au înscris 25 de tineri care doresc să urmeze cursurile în cadrul acestui sistem dual. Perioada a doua de înscriere a început în 11 iunie şi se va încheia în 28 iunie, iar cea de-a treia se desfăşoară în intervalul 22-26 august. Ca şi structură a anului şcolar, în primul an, elevii vor avea 40% teorie şi 60% practică, iar în cel de-al doilea teoria se reduce la 25%, iar nivelul practicii creşte la 75%.

Iniţiativa înfiinţării Şcolii Profesionale Cugir a aparţinut primarului Adrian Teban care consideră că existenţa unei forţe de muncă calificată este primordială în menţinerea şi atragerea investitilor în oraş:“Noi am dorit să implementăm de mai mult timp acest sistem dual în învăţământul cugirean, însă ceea ce ne-a mobilizat mai repede a fost experienţa Braşovului, unde lucrurile merg bine. Suntem bucuroşi că cinci dintre agenţii economici au dorit să facă parte din acest proiect, care se ve dovedi util atât pentru elevi şi firme, cât şi pentru întregul mediul economic local.”

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=150276Publicat de pe 12 Iun 2013. Publicat in EVENIMENT, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Un comentariu pentru “LUNI: Ziua Porţilor Deschise la cinci firme din Cugir, pentru implementarea şcolii profesionale în sistem dual”

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...