|

FOTO-VIDEO: Localnicii din Balomir au ieșit din nou să protesteze împotriva mașinilor de mare tonaj, care le afectează casele

Localnicii din Balomir au ieșit în stradă încă de la orele dimineții de sâmbătă, pentru a-și arăta nemulțumirea în ceea ce privește circulaţia mașinilor de mare tonaj prin sat. Ei spun că acestea trec zi și noapte pe drumul din localitate, iar structura caselor din imediata apropiere se distruge pe zi ce trece. Oamenii sunt foarte nemulțumiți pentru că, spun ei, primăria nu face nimic în acestă privință, mai ales că ei nu se află la primul protest.

Mai mult, aceștia spun că edilii au amânat și ședința de consiliu local tocmai din acest motiv. “Protestăm împotriva traficului de mare tonaj, de pe strada Stadionului, în imediata vecinătate a caselor… acum 4 luni ne-am strâns să protestăm prima oară, am sesizat toate autoritățile locale, județene, gardă de mediu, prefectură, pe domnul prefect, domnul Simedru și prefectul actual și nu se întâmplă nimic. De patru luni nu s-a rezolvat nimic, decât sesizarea noastră cu privire la praf… făcută la Garda de Mediu, pe la sfârșitul lunii august… ni s-a promis că se rezolvă însă nu s-a văzut nimic de 4 luni. Suntem la cel de-al 3-lea protest și niciodată nu a fost aici. Primarul tace și nu face și casele sunt din ce în ce mai crăpate. Protestăm de asemenea împotriva programului de lucru. Se lucrează 24 de ore: și ziua și noaptea, pauza e doar duminica. Deși Elis una dintre firmele cu balastieră, au autorizație 5 zile pe săptămână, 8 ore pe zi. Nici pentru asta nu-I sancționează nimeni deși ni s-a promis și de la Garda de Mediu că vor veni și vor rezolva”, a declarat Delia Anghel, inițiatoarea protestului.

Precizăm că drumul din Balomir este cale de acces pentru maşinile de mare tonaj care transportă balastru de la cele două balastiere ce funcţionează în zonă. Aici îşi desfăşoară activitatea balastierele „Elis” şi „Total NSA”. Balastiera „Elis” este activă încă din anul 2003. Staţia sa de sortare este situată pe malul stâng al râului Mureş, în dreptul localităţii Balomiru de Câmp, între Orăştie şi Sebeş. Activitatea principală o reprezintă exploatarea pietrişului şi nisipului din albia râului Mureş. „Total NSA” Sălişte operează în balastiera de la Balomiru de Câmp din 2007.

Protestatarii spun că nici noaptea nu este liniște şi nu se poate dormi în această zonă, pentru că în continuu trec mașinile, iar casele trepidează din cauza lor: “Nu este normal să fie un drum industrial în zona caselor, noi vrem să-I scoatem prin zona nelocuibilă, undeva prin DN7, asta ar presupune investiții de 2 miliarde de lei din partea balastierilor… nu există hotărâre de consiliu local că acesta este drum industrial construit și avizat pentru mașini de mare tonaj. Se circulă la mica înțelegere. Normal că ei ar trebui să sancționeze lucrul acesta. Nici măcar taxe nu se percep pentru circulația acestor mașini pe acest drum”, a declarat Delia Anghel.

Potrivit localnicilor, o parte din acest drum trece peste terenul ce aparține din 2008 unui cetăţean italian, Guglielmo Frinzi, care este în proces cu primăria tocmai pentru această proprietate. Una dintre protestare spune că are împuternicire din partea acestui proprietar să închidă terenul, să-l îngrădească și astfel circulația ar fi întreruptă. Însă, când s-a prezentat la primărie cu acest document, i s-a spus că nu există o hartă de punere în posesie prin care să scrie exact de unde până unde este terenul pentru a putea fi închis: “Terenul acesta nu a fost teren arabil, era teren comunal, cum s-a ajuns cu titlu de proprietate, cum s-a vândut, la primărie nu se știe… iar, ca să știu exact cum să închid, trebuie să am harta, dacă nu pot primi amendă”, a declarat Maria Bugnariu. Oamenii spun că amânarea deciziilor, în ceea ce privește acest drum, ascunde de fapt și alte interese ale unor consilieri locali: “Un consilier are mașini închiriate la Elis, una dintre firme cu balastiere și normal că nu dorește să desființeze acest drum… Au spus că zona se dezvoltă și că nu e normal să rămânem cu drumul acela de cărăruie. Să se dezvolte, dar să se facă cu un plan și cu autorizație”, a spus Delia Anghel.

Sătenii spun că au încercat să-și ia și alte măsuri de protecție pentru casele lor. Aceștia au încercat să își asigure locuințele, însă nici asta nu au putut face, din cauză că drumul este neautorizat și se circulă cu mașini de mare tonaj, aici drumul trebuia să aibă o autorizație specială pentru astfel de mașini. De asemenea, şi semnul de interzicere a circulaţiei pentru maşinile mai mari de 7,5 tone este amplasat greșit și neautorizat, pentru a le putea da acces acestor autovehicule să circule pe drumul din imediata apropiere a șoselei principale din sat.

De asemenea, oamenii spun că au auzit că primarul de la Şibot, Ilie Tomuş, ar reclama că protestatarii ar avea interes financiar pentru un astfel de protest, pentru că, dacă primăria ar cumpăra terenul cetăţeanului italian, o parte dintre locuitori ar primi la rândul lor o parte din bani, însă susţin că nu este adevărat. Spun că interesul lor este să nu li se strice casele.

La protest a fost prezent și viceprimarul comunei Şibot, de care aparţine localitatea Balomir, care spune că luni va avea loc o ședință de consiliu local unde se va discuta această problemă și se vor lua măsuri de închidere a acestui drum: „Protestele oamenilor sunt îndreptățite, societatea Elis nu își respectă programul de funcționare, circulă inclusiv noaptea. Luni, în ședința de consiliu local vom lua o hotărâre unde toate mașinile de mare tonaj care vor intra în Balomir vor fi taxate, iar veniturile din autorizatiile pe care le vom elibera vor fi redirectionate direct către Balomir, pentru îmbunătățirea situației de aici. Se caută soluții ocolitoare, dar din păcate există o singură ieșire din localitatea Balomir… mai este una la Valea Ciorii, însă acolo este foarte greu de intrat, din cauză că pe DN este linie continuă”.

La protest au participat aproximativ 20 de oameni nemulțumiți și spun că nu se vor lăsa până nu dispare acest drum. Luni, localnicii vor participa și la ședința de consiliu local.

Ionela MARAURL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=146542Publicat de pe 24 Noi 2012. Publicat in BREAKING NEWS, EVENIMENT, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

2 comentarii pentru “FOTO-VIDEO: Localnicii din Balomir au ieșit din nou să protesteze împotriva mașinilor de mare tonaj, care le afectează casele”

  1. […] Citeşte alte declaraţii ale localnicilor, dar şi ale viceprimarului de la Şibot, pe Cugir.Alba24.ro. […]

  2. Sedinta a avut loc luni,26 nov.In fata noastra,dnii consilieri au respins proiectul de hotarare elaborat de consilierii USL,invocandu-se limita legala de depunere!Cica n-au pucat sa-l citeasca,pt ca nu a fost depus la timp!Ii credem, pt ca dupa cum i-am vazut acum si cu alta ocazie, nu par a fi in stare sa proceseze prea mult…Consilierii PDL,dintre care si consateanul nostru, Bonta Ghe. si PNTCD au refuzat discutarea si evaluarea proiectului, care viza scoaterea transportului de mare tonaj de pe str.Stadionului,cu deviere spre Mures, cu iesire in DN7,taxarea masinilor si directionarea veniturilor provenite de aici spre dezvoltarea localitatii Balomir.,Mai mult, consilierul nostru a spus ca nu ma cunoaste, ca nu stie cine sunt, asta cand i-am”multumit”pt sustinere!Noi am inaintat si alte cereri catre CL,care vizau aceesi problema:intervalele de liniste aprobate pt satul nostru, |programul de transport al ELIS,hotararea prin care semnul de circulatie cu 7,5t amplasat la imobilul cu nr.5 si nu langa DN7, de unde incepe str.Principala! Pur si simplu primarul nu le-a pus pe ordinea de zi,considerandu-le,probabil,neimportante!Am fost 5 cetateni acolo,printre care si tanti Lucretia,in fata nostra au ridicat mana impotriva!Desi stiau toti despre ce era vorba!!!Dl Lazea D.,PNTCD,facea o figura nevinovata,explicandu-ne afectat de propria-i aplicatiune, ca nu se pot juca cu legea!L-am invitat si pe el pe la noi pe ulite,intr-o seara de week-end, sa vada si sa auda cum de traieste legal in Balomir!Primarul s-a carat la un moment dat,pt ca i-a fost lovita masina!Ne-a spus ulterior ca,daca noi suntem de acord,asfalteaza strada cu pricina,peste voia si drepturile italianului proprietar!Asta da primar!Dar a promis o noua sedinta peste alte 7 zile,numai pt noi,pe care o cerem la Caminul Cultural Balomir,sa vina tot satul sa-i auda!Bineinteles ca nu va fi de acord,el si caracatita pedlisto-pntcedista!Intentionam sa trecem altfel la masuri extreme, sa ne facem singuri dreptate si chiar sa intram in greva foamei in fata Primariei!

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...