|

Localitatea Vinerea, alături de Biia (Șona) și Săsciori, în finala concursului „Satul cultural al României”

calusari vinereaLocalitatea Vinerea alături de alte două comune din județul Alba, comuna Biia (Șona) și comuna Săsciori sunt în finala concursului “Satul Cultural al României”, ediția 2015.

Întrecerea va avea loc vineri,13 martie, în sala ”Victor Ion Popa” din cadrul Muzeului Țăranului Român din București, când va fi desemnată de altfel și comuna câștigătoare.

Satul Cultural al României este un program AFSR lansat în ianuarie 2014, sub patronajul Ambasadei Franţei în România, cu scopul de a promova patrimoniul cultural şi turistic din satele româneşti.

Obiceiul pastenilor vinerea (2)Comunele finaliste sunt modele de dezvoltare rurală și de promovare prin valori. În perioada 2 – 27 februarie reprezentanţii comunelor s-au putut înscrie la acest concurs.

Mapa fiecărei candidate a constat în prezentarea Pachetului Cultural format cinci evenimente care vor fi prezentate în fața unei comisii de jurizare. Evenimentele prezentate vor consta în: festivaluri, sărbători, expoziții, concursuri și simpozioane.

Reprezentanţii localității Vinerea vor prezenta obiceiuri și datini străvechi din partea locului, jocuri populare tradiționale, cel mai cunoscut joc tradițional din partea Vinerii este jocul Călușariilor care dăinuie din generație în generație, cunoscut în partea locului din anul 1894. Vor prezenta de asemenea și Festivalul național de dansuri și tradiții populare ”Vinerea – Poiana cu Goruni”.

Alături de cele trei comune albaiuliene în finală s-au mai calificat alte 10 localitați/comune din toate zonele geografice. Lista finalistelor este următoarea:

1. Vorona – județul Botoșani

2. Jurilovca – județul Tulcea

3. Cumpăna – județul Constanța

4. Aninoasa – județul Dâmbovița

5. Cândești – județul Dâmbovița

6. Gura Râului – județul Sibiu

7. Prundeni – județul Vâlcea

8. Vinerea (Cugir) – județul Alba

9. Biia (Șona) – județul Alba

10. Săsciori – județul Alba

11. Vânători Neamț – județul Neamț

12. Izvoarele – județul Prahova

13. Drăguș – județul Brașov

Anul trecut, titlul de „Satul Cultural al României” l-a primit localitatea Ciocănești, din județul Suceava, sperăm ca anul asta titlul să vină în județul Alba.

Sorin Giurca

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=154287Publicat de pe 12 Mar 2015. Publicat in ACTUALITATE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...