|

JOI: Vârstnicii din Cugir, sărbătoriți de ziua lor la o petrecere organizată de administrația locală

Autoritățile locale de la poalele Drăganei vor sărbători joi, 1 octombrie, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Un număr de 350 de persoane de vârsta a treia sunt așteptate la petrecerea care va avea loc în cadrul Cantinei Casei de Cultură Cugir (fosta Cantină a Colegiului Tehnic „I. D. Lăzărescu” din Cugir).

În cadrul evenimentului, un număr de 20 de cupluri vor fi sărbătorite cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la căsătorie în cadrul „Nunții de Aur”. Totodată, în semn de apreciere, autorităţile locale vor acorda diplome şi flori, dar şi o atenţie materială.

Muzica, dansul și voia bună va fi întreținută de către membrii Tarafului Casei de Cultură Cugir și de trupa Thepuzzles, formație de muzică ușoară.

Organizatorii Zilei Persoanelor Vârstnice sunt Primăria și Consiliul Local Cugir alături de Casa de Cultură Cugir.

În februarie 1991, Organizaţia Naţiunilor Unite consacra ziua de 1 octombrie ca zi internaţională a persoanelor în vârstă, iar câteva luni mai târziu, pe 16 decembrie 1991, Adunarea Generală a ONU adopta rezoluţia 46/91 cu titlul „Principiile Naţiunilor Unite pentru persoanele în vârstă destinate a le permite să trăiască mai bine în anii câştigaţi”. Aceste principii consacră dreptul persoanelor vârstnice la hrană, condiţii de locuit şi îngrijire medicală, libertatea de a decide asupra vieţii personale şi profesionale, dreptul de a se exprima şi de a participa în activităţi sociale după pensionare, precum şi accesul la oportunităţi de învăţare adecvate vârstei.

În anul 2002, la Madrid, Adunarea Generală a ONU a adoptat Planul Internaţional de Acţiune privind Îmbătrânirea care stabileşte obiectivele prioritare şi angajamentele statelor membre cu privire la politicile destinate populaţiei vârstnice, în principal cele din domeniul protecţiei sociale, ocupării, sănătăţii şi participării persoanelor de vârsta a treia la toate aspectele economice, sociale, culturale şi politice ale societăţii.

Sorin Giurca

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=155378Publicat de pe 30 Sep 2015. Publicat in ACTUALITATE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...