|

FOTO | Monahul Moise de la Oașa, în conferință la Cugir: „Să nu ne răzbunați! Mărturii despre suferințele românilor din Basarabia”

Monahul Moise de la Mănăstirea Oașa-Sebeș a fost prezent joi, 7 martie 2013, la Cugir, pentru a susține conferința „Să nu ne răzbunați! Mărturii despre suferințele românilor din Basarabia”. Invitatul a vorbit celor prezenți despre suferințele românilor din Basarabia sub ocupația sovietică între anii 1940-1990.

Monahul Moise Iorgovan a cercetat suferinţele românilor din Basarabia, inclusiv la CNSAS, urmărind nu numai cunoaşterea universului asemănător gulagului creat de comunismul sovietic în estul Europei, ci şi influenţa pe calea spiritualizării umane.

Acesta a explicat de unde a pornit seria de 30 de de filme și cărți documentare din colecția „Să nu ne răzbunați”: „Cu ani în urmă, m-am gândit să alcătuiesc un fel de Pateric cu figuri și întâmplări deosebite din temnițele comuniste. Am citit memoriile celor trecuți prin pușcării, am stat de vorbă cu foștii deținuți politici și am cercetat, săptămâni la rând, dosarele de la CNSAS. Ulterior, un grup de oameni inimoși a avut ideea constituirii unei arhive video, cu filmări de nivel profesional, cu foștii deținuți politici. După aproape un an și jumătate, s-au adunat sute de ore de filmare, cu mărturii foarte interesante.”

Monarhul a explicat și de unde provine sintagma „Să nu ne răzbunați” din titlul conferinței: citatul a fost rostit de către Mircea Vulcănescu, deținut politic în închisorile comuniste din Jilava și Aiud. Pe când era închis în închisoarea din Aiud, în condiţiile în care, bolnav de pneumonie, simţea că va muri,trimițând o scrisoare celor de afară, acesta le-a cerut „Să nu ne răzbunați”.

Suferința celor deportați în Basarabia a fost comparată de monarhul Moise cu suferința lui Iisus Hristos pe cruce, după care a venit momentul învierii și al mântuirii. După expunere cei prezenți au vizionat un fragment din filmul „Mărturii despre suferințele românilor în Basarabia-Deportările în Siberia”.

La sfârșitul conferinței cei prezenți au interacționat cu moharhul Moise, iar doritorii au putut achiziționa cărți la prețuri între 6 și 22 lei.

Părintele Moise Iorgovan este coordonatorul cărții „Sfântul Închisorilor”, apărută în anul 2007, și al ciclului de volume „Să nu ne răzbunați”,volume în care sunt prezentate destinele unor credincioși de excepție în gulagul comunist, monahul Moise Iorgovan accentuând pe partea spirituală a istoriei recente a românilor.

Sorin GIURCA

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=148393Publicat de pe 5 Mar 2013. Publicat in EVENIMENT, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

2 comentarii pentru “FOTO | Monahul Moise de la Oașa, în conferință la Cugir: „Să nu ne răzbunați! Mărturii despre suferințele românilor din Basarabia””

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...