|

Investiţii de peste 3 milioane lei pentru modernizarea străzilor Aurel Vlaicu şi Colinei, din Cugir. Acces spre obiective turistice

strada Aurel VlaicuPrimăria Cugir a propus pentru aprobare în Consiliul Local documentaţiile pentru modernizarea a două străzi din oraş, ce fac legătura cu obiective turistice din zonă. Este vorba despre străzile Aurel Vlaicu şi Colinei, iar investiţia totală din bugetul local depăşeşte suma de 3 milioane lei. De asemenea, are în vedere şi amenajarea aleii pietonale și pistei de bicicliști ce leagă Turnul de Apă de viitorul loc de agrement care se va amenaja în zona barajului de pe Râul Mic.

În şedinţa CL Cugir de joi, au fost prezentate studiile de fezabilitate privind modernizarea străzilor Aurel Vlaicu şi Colinei, considerată necesară atât pentru creşterea confortului cetăţenilor şi asigurarea circulației auto și pietonale în condiţii optime, indiferent de condiţiile climatice, cât şi pentru dezvoltarea turismului.

Cele două străzi fac legătura cu obiectivele turistice din zonă: Biserica Romano-Catolică, construită între anii 1824-1826, complexul format de Castelul de Apă, Tăul lui Nilă și viaductele cunoscute sub numele de Wasser Leine.

În ceea ce priveşte strada Aurel Vlaicu, aceasta este acum cu pavaj din piatră naturală, într-o stare avansată de degradare, parțial din beton degradat și fisurat, iar pe ultimul tronson este din pământ. Nu există trotuare şi spații de parcare special amenajate şi nici canalizare pluvială. Modernizarea străzii Aurel Vlaicu se va realiza în trei etape: în prima etapă se va moderniza o lungime de 300 m din stradă, în a doua etapă se va lucra pe o porţiune de 575 m, iar în cea de a treia etapă se vă interveni pe o lungime de 1265 m.

Potrivit studiului de fezabilitate, pe partea stângă în sensul de mers spre drumul forestier se va amplasa un trotuar de lățime variabilă, încadrat cu borduri prefabricate din beton vibropresat. Pe partea dreaptă, la cca 170 m, accesul pietonal existent (care duce spre Biserica Romano-Catolică și spre Turnul de Apă, respectiv apeductul Wasser Leine) va fi reabilitat şi va avea lățimea părții carosabile de 2,40 m, iar adiacent de aceasta se va dispune o rigolă de 60 cm lățime din calupuri din piatră naturală așezate pe o fundație din beton. La circa 85 m de la capătul dinspre strada Râul Mic, cele două benzi de circulație sunt separate de un zid de sprijin de greutate din beton simplu care are înălțimea variabilă de la 40 cm la circa. 2 m. Pentru a se putea prelua diferența de nivel dintre cele două părți se propun reparații locale ale elevației și placarea acesteia cu piatră naturală. Pe coronamentul zidului se propun montarea unui parapet din stâlpi din zidărie din piatră și mână curentă din metal, înlocuindu-se bordurile din beton prefabricat existente, aflate într-o stare avansată de degradare.

Apele pluviale se vor dirija spre bordură, o parte fiind colectate în rigola de acostament amplasată la marginea părții carosabile, iar altă parte spre gurile de scurgere și apoi în canalizarea pluvială proiectată.

Vor fi amenajate şi parcări a căror suprafață totală va fi de 775 mp, iar zonele verzi afectate de lucrările de modernizare vor fi reamenajate.

Investiţia pentru strada Aurel Vlaicu se ridică la aproximativ 2.500.000 lei cu TVA şi va fi realizată din bugetul local, pe o perioadă de 14 luni de la data demarării lucrărilor.

În ceea ce priveşte strada Colinei, aflată la intersecția cu strada Aurel Vlaicu, din cauza intervenților la reţele, nu mai există decât câteva bucăţi de asfalt, restul traseului fiind cu pământ. Accesul din strada Aurel Vlaicu este foarte dificil, panta longitudinală a străzii este mare și doar primul tronson este accesibil traficului auto, restul fiind accesibil doar circulației pietonale.

Potrivit studiului de fezabilitate, sistemul rutier va fi refăcut şi dimensionat corespunzător clasei de trafic mediu. Va fi amenajată o alee pietonală lată de 2,50 m din care 1,50 m este dedicată circulației pietonale și un metru pentru biciclete. Totodată, vor fi create 26 locuri de parcare, din care 8 locuri dispuse la 90 de grade , iar 18 locuri dispuse în lungul străzii de o parte sau de alta. Apele pluviale se vor dirija spre rigola proiectată amplasată în axul străzii.

Valoarea totală a cheltuielilor cuprinse în studiul de fezabilitate este de aproximativ 577.000 lei cu TVA, iar durata de realizare a investiției este de 4 luni.

Un alt proiect dezvoltat de către Primăria Orașului Cugir este amenajarea aleii pietonale și pistei de bicicliști ce leagă Turnul de Apă de viitorul loc de agrement care se va amenaja în zona barajului de pe Râul Mic.

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=154038



Publicat de pe 29 Ian 2015. Publicat in BREAKING NEWS, ECONOMIE, EVENIMENT. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

 

Publicitate

Comentate recent

  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...
  • onea liviu: Mircea augustin Trifan
  • suseni: Cred ca dl. Giurca a scris articolul de pe balcon și a pus poze de pe net. În prima seara de ninsoare drumul...