|

Investiția germană anunțată de Ponta ar putea fi o fabrică ”Mercedes” la Cugir. “Daimler” a cumpărat acţiunile “Star Transmission” de la stat

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anunţat, vineri, că “ Daimler” AG a preluat acţiunile “Star Transmission” în totalitate, respectiv cele deţinute de Compania Naţională Romarm prin Uzina Mecanică De la Cugir . Valoarea tranzacției ar fi estimată la circa 4 milioane de euro. Anterior, “Daimler” AG deţinea 78% din acţiuni şi Romarm restul de 22%. Astfel, societatea din Cugir are acum acţionariat exclusiv german, prin majorare de capital. Decizia ar putea fi prefaţa investiţiei importante în domeniul auto anunţate “voalat” de premierul Victor Ponta, la sfârşitul lunii martie.

Potrivit ProTV, care citează surse apropiate tranzacției, germanii au plătit aproape 4 milioane de euro și vor să investească încă pe atât. Star Transmision produce de 10 ani, la Cugir, piese pentru mașini de lux. “A fost vândut pachetul de părți sociale deținut de UM Cugir către o societate care aparține partenerului german Daimler”, a declarat Varujan Vosganian.

“Star Transmission” Cugir produce componente pentru cutii de viteze şi motoare pentru Daimler – Mercedes- Benz, JTEKT, Schmidt, Kuka sau Mitec. Colaborarea “Daimler” – Compania Naţională Romarm (prin Uzina Mecanică Cugir) a început în anul 1996, pentru producţia de componente pentru cutiile de viteze ale autoturismului Mercedes- Benz A Klasse.

În 2001, grupul DaimlerChrysler a înfiinţat firma mixtă Star Transmission, la Cugir, pentru producerea de roţi dinţate şi piese pentru Mercedes Benz, dar şi pentru industria europeană de autoturisme.

Firma din Cugir are 700 de angajaţi, dintre care 100 la fabrica din Sebeş, deschisă acum trei ani.

“Star Transmission” are două hale de producţie la Cugir şi una la Sebeş, la ieşirea spre Vinţu de Jos, aceasta urmând a fi extinsă în curând, cu o investiţie de peste 100 de milioane de euro. Noua hală va cuprinde spaţii de depozitare şi producţie, birouri, vestiare şi grupuri sanitare, o clădire cu parter şi etaj, pe o suprafaţă de aproximativ 13.000 mp.

Reamintim că, premierul Victor Ponta a anunţat la sfârşitul lunii martie că a aprobat un memorandum de înţelegere cu „una dintre cele mai mari şi mai prestigioase companii din Germania, care va deschide o fabrică în România“. Atunci, surse apropiate proiectului aminteau de intenţia “Daimler” de a investi în România.

“Pe lista confidenţială, pentru că aşa a fost înţelegerea, am aprobat un memorandum de înţelegere cu una din cele mai mari şi mai prestigioase companii din Germania, care va deschide o fabrică în România. Nu ştiu dacă e cea mai mare, dar poate că e una din cele mai faimoase. Înţelegerea dintre noi este să anunţăm împreună acest lucru”, a spus Ponta, în 23 martie. Întrebat în ce domeniu va investi această companie, premierul a arătat că este vorba de un domeniu “foarte drag” României, în care lucrează deja doi mari producători importanţi. Atunci, a precizat că investiţia va fi anunţată imediat ce board-ul companiei va aproba ultima decizie în acest sens.
Reamintim că Guvernul a purtat discuţii, acum 5 ani, cu concernul german “Daimler”, pentru construirea unei fabrici noi pentru producţia de automobile Mercedes Benz, locaţia amintită atunci fiind Clujul. În cele din urmă, “Daimler” a decis să deschidă fabrica în Ungaria, la Kecskemét, cu o investiţie de 800 milioane euro şi 2.500 locuri de muncă.

În România mai sunt prezenţi doi constructori auto, respectiv Automobile Dacia, deţinut de grupul francez Renault, şi Automobile Craiova – Ford.

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=149340Publicat de pe 20 Apr 2013. Publicat in ADMINISTRATIE, EVENIMENT. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...