|

În premieră, în toamna lui 2013: Conferință Națională Multidisciplinară, la Colegiul „I. D. Lăzărescu” din Cugir

Pentru prima dată, în toamna anului 2013, în Cugir va avea loc o Conferință Națională Multidisciplinară în care vor fi prezentate lucrări științifice din domeniul tehnologic. Evenimentul este organizat de Colegiul Tehnic „I. D. Lăzărescu” din Cugir, Primăria și Consiliul Local Cugir, Asociația Generală a Inginerilor din România,AGIR, Filiala Alba,condusă de ing. dr. Mihai Sudrijan. Conferința va fi cel mai probabil inclusă în programul Festivalului „Toamna Cugireană”.

Tema conferinței este „Ion D.Lăzărescu, fondatorul școlii române de așchiere și scule așchietoare”, după numele doctoratului condus de către profesorul I. D. Lăzărescu la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca în anul 1975.

Lucrările sesiunii știntifice vor fi structurate pe trei secțiuni: Mecanică, Electrotehnică și Management.

Potrivit directorului Colegiul Național „I. D. Lăzărescu” Cugir, Alexandru Micaciu, la sesiunea de comunicări știintifice vor fi invitați să participe reprezentanți din partea unităților economice din oraș, profesori universitari și cadre didactice ale universităților cu profil tehnic și din instituțiile de Învățământ Preuniversitar din țară, reprezentanți din cadrul aparatului administrativ local și județean.

Cine a fost Ion D. Lăzărescu

S-a născut pe 19 iulie 1912 în Slobozia. În decursul vieții, acesta a deținut următoarele funcții: inginer electromecanic (1941), doctor inginer (1969), profesor universitar emerit (1972), doctor docent în științe (1974), conducător de doctorat în Așchiere și scule așchietoare la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (1975), Cetățean de onoare al orașului Cugir (1993).

Între anii 1941-1954 acesta a lucrat la UM Cugir, iar între anii 1950-1975, în cadrul Institutului Politehnic Cluj-Napoca a deținut pe rând funcțiile de profesor, șef de catedră și în final decan. A adus contribuții însemnate la teoria toleranțelor (algebra dimensiunilor, axiomatizarea teoriei toleranțelor, toleranțele și ajustajele filetelor,etc) și la teoria și precizia sculelor așchietoare (scule profilate, abstractizarea sculei așchietoare și modelul matematic al sculei generalizate). Este autor a peste 250 lucrări știintifice, didactice, monografii, lucrări de standardizare, inovații și invenții.

Dintre lucrările principale amintim: Toleranțe și calculul cu toleranțe (1948), Calculul și construcția sculelor așchietoare (1961), Cotarea funcțională și cotarea tehnologică (1973), Toleranțe, ajustaje. Calculul cu toleranțe. Calibre (1984).

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=147862Publicat de pe 21 Ian 2013. Publicat in ACTUALITATE, Educatie. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...