|

FOTO „Zâmbete albastre”: Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, celebrată la Cugir

17426107_1483536648346410_3081937771295232238_nZiua Internațională a Conștientizării persoanelor care suferă de autism a fost celebrată duminică, la, Cugir printr-o serie de evenimente socio-educaționale sub genericul „Zâmbete albastre”, eveniment care se află la ediția a II –a.

La ora 16.00 în sala de festivități din cadrul Colegiului Tehnic „I.D.Lăzărescu” a avut loc simpozionul local intitulat „Metode de comunicare ,intervenții terapeutice și de integrare în învățământul de masă”, simpozion coordonat de către președinta Asociației „Raul Cosmin” Cugir, Rodica Cristina Catrinescu.

Printre organizatori alături de Asociația „Raul Cosmin” s-au mai numărat Colegiul Tehnic „I.D.Lăzărescu” Cugir , Casa de Cultură Cugir, Colegiul Național „David Prodan ” Cugir , Serviciul de Asistență Socială Cugir , FM World România prin sucursala sa din Sebeș reprezentată de către directoarea Nadia Spătariu.

Simpozionul a avut scopul de a cunoaște și a promova drepturile persoanelor cu autism, precum și susținerea acestora în vederea integrării în mediul şcolar şi social, creşterea nivelului de conştientizare în rândul populaţiei a aspectelor și psihologiei acestei tulburări de personalitate.

Obiectivele  s-au axat pe cunoaşterea cauzelor şi factorilor de risc privind autismul, a criteriilor de diagnosticare pentru această tulburare neurobiologică, pe necesitatea informării părinţilor, specialiştilor şi a comunităţii în general cu privire la metodele actuale de depistare şi intervenţie în tulburările din spectrul autist, pe prezentarea unor cazuri clinice cu imagini.

Aceeași importanță a fost acordată diagnosticării şi intervenţiei cât mai precoce pentru dezvoltarea potenţialului maxim al copilului cu acest tip de tulburare, determinării autorităţilor să susţină dezvoltarea serviciilor destinate copiilor cu autism.

Au fost prezentate lucrări și alocuțiuni în cadrul simpozionului.

„Din perspectiva mea de psiholog acest fenomen depășășeste în multe cazuri aria cognitivă și educativă a unui specialist. Cea mai grea întrebare este aceea ce va face acel copil când părinții acestuia nu vot mai fi în putere să îl ajute sau nu vor mai fi deloc” – psiholog Corina Olteanu din cadrul Centrului Social Multifuncțional pentru Persoane cu Nevoi Speciale Vinerea – Cugir.Aceasta a prezentat  metodele de recuperare a persoanelor cu autism din perspectivă psihologică.

Phisopedagogul Daniela Lespezianu a prezentat asistenței cu un Workshop Centrul Social Multifuncțional pentru Persoane cu Nevoi Speciale Vinerea – Cugir , centru care de la înfințare a venit în ajutorul unui număr de 120 de persoane,oferindu-le acestora consiliere psihologică și socială ,anchetă socială și terapie recuperatorie.

Au mai rostit alocuțiuni directoarea Casei de Cultură a orașului Cugir prof. Rodica Florea: „Dacă am fi mai atenți la cei de lângă noi ,cei cu nevoi speciale , să le oferim puțin ajutor și afecține de care mulți duc lipsă cred că probeleme s-ar mai îmbunătăți în bine.Din păcate în ziua de azi mai mult vorbim decât să punem în practică.Mă uit la tinerii care sunt în sală care mulți dintre ei cred că au avut o viață bună și o copilărie frumoasă și mă gândesc la cei mai puțin norocoși cu probeleme de sănătate , la cei cu autism despre care vorbim acum”.

Aceasta a fost urmată la cuvânt de către directorul Colegiului Tehnic „I.D.Lăzărescu” Cugir ,prof.Ionuț Iancu și profesoara documentarist Tatiana Ungurianu.

Simpozionul s-a încheiat cu „Imnul Autismului” – „Through My Eyes” în interpretarea lui Scott James și acesta la rândul lui bolnav de autism.

La finalul lucrăriilor simpozionului cei prezenți au plecat într-un marș dedicat autismului pe traseul : Colegiul Tehnic „I.D.Lăzărescu” Cugir – Colegiul Național „David Prodan” Cugir –strada Doinei – Bulevardul Alexandru Sahia –Strada Tineretului – Strada Stadionului – Casa de Cultură a orașului Cugir.De asemenea baloane albastre și broșuri infromative au fost împărțite trecătorilor.

Ziua s-a încheiat în piațeta din fața Casei de Cultură Cugir unde cei prezenți îmbrăcați în tricouri albastre –culoarea oficială a autismului ,au înălțat spre cer un număr de 50 de baloane albastre cu gândul la semenii lor care suferă de autism.

Atmosfera artistică a fost susținută de către un grup de majorete din Alba Iulia.

În cadrul Asociației „Raul Cosmin” sunt înregistrați un număr de 7 persoane care suferă de autism, iar pe raza orașului ar fi semnale că ar mai exista alte 15 persoane care suferă de acest sindrom dar care nu au dorit să fie înregistrate în evidențele asociației.

Un lucru de reamintit în acest caz, este acela că la nivelul județului Alba nu există o școală care să susțină copiii care suferă de autism.

Autismul este o boală caracterizată de scăderea capacității de a interacționa în plan social și de a comunica, de un comportament stereotip și repetitiv cu simptome ce se manifestă de obicei înaintea vârstei de 3 ani. Tulburările de spectru autist (TSA) sunt complexe, au cauze multiple și pot afecta creierul în moduri diferite.

Persoanele cu autism au nevoie de terapie continuă, care vizează îmbunătățirea sau dezvoltarea abilităților de comunicare, combaterea izolării sociale, formarea unei anumite rutine, acumularea de informații și cunoștințe, estomparea comportamentelor disruptive etc. Întreruperea terapiei sau fluctuațiile de participare la ședințele terapeutice conduc, de cele mai multe ori, la înregistrarea unui regres sau la consecințe ireversibile. Pe lângă terapia individuală este nevoie și de terapie de grup care să vizeze procesul de dezvoltare a propriei personalități sociale.

În 1943, doctorul Leo Kanner a descris pentru prima dată 11 copii care s-au prezentat la clinica sa cu o combinație de grave deficiențe de vorbire și marcate de anormalități în interacțiunea socială, având o înclinație spre comportamente stereotipe, repetitive. Acești 11 copii au fost primii copii diagnosticați cu autism infantil.

Sorin Giurca

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=157860Publicat de pe 3 Apr 2017. Publicat in ACTUALITATE, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...