|

FOTO: Târgul meseriilor, la Cugir. Liceele din oraş şi-au prezentat oferta educaţională pentru elevi

IMG_5518Elevii de gimnaziu din Cugir și din localităţile învecinate – Vinerea, Șibot, Săliștea, Ceru Băcăinți, Balomir – au participat recent la Târgul liceelor şi meseriilor, organizat de către Ministerul Educației prin Inspectoratul Școlar Județean Alba în parteneriat cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională.

În contextul în care înscrierile pentru admiterea la liceu încep din 22 mai, elevii de clasa a VIII-a au putut afla câte locuri sunt disponibile, detalii despre specializări, direct de la reprezentanții unităţilor de învăţământ.

Colegiul Național „David Prodan” Cugir și Colegiul Tehnic „I.D.Lăzărescu” Cugir au fost prezente cu standuri.

Meseriile pentru care elevii se pot pregăti în colegiile din Cugir sunt: informaticieni, analiști programatori, tehnicieni în activități economice, tehnicieni electromecanici, frezori, rabotori, mortezori, strungari, operatori la mașini unelte cu comandă numerică (operator CNC).

Elevii care vor să îşi continue studiile în învăţământul profesional trebuie să ştie că beneficiază de o serie de avantaje, şi anume: bursă profesională de studiu în valoare de 400 lei pentru pentru cei care vor urma cursurile de operatori la mașini unelte cu comandă numerică; bursă lunară de 200 lei pentru aceeași specializare, prin intermediul unui program naţional de susţinere a învăţământului profesional; angajatorii îi vor susţine pe cei mai buni elevi prin burse suplimentare de practică: după terminarea acestui program, elevii îşi pot continua studiile liceale; pregătirea teoretică şi practica de specialitate se desfăşoară în laboratoarele tehnologice şi la agentul economic partener de practică; după finalizarea studiilor profesionale, elevii vor obţine certificatul de calificare cu recunoaştere europeană (se pot angaja în România sau în Uniunea Europeană).

Vezi şi ADMITERE LICEU 2017 în ALBA: GHIDUL candidatului. Medii, calendar și număr de locuri. Toate informaţiile pentru elevii de clasa a VIII-a

La târg au participat, alături de reprezentanţi ai liceelor şi ai unor agenţi economici din oraş, şi inspectorul şcolar general IŞJ Alba Marcela Dărămuș, adjuncţii Monalisa Borza şi Alexandru Dăncilă, inspectorul şcolar pe discipline tehnice Dorina Budoiu, primarul Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui și directoarea Casei de Cultură Cugir, prof. Rodica Florea.

„Țin să felicit cele două licee pentru buna organizare a celei de-a treia ediții a Târgului de meserii. Rolul acestei întâlniri, să-i spun aşa, sau acestei campanii de promovare a şcolilor profesionale este acela de a  familiariza elevii atât cu specializările şi calificările care există în cadrul unităţilor de învăţământ, cât şi oferirea posibilităţii de a avea discuţii directe cu partenerii unităţilor. Acest târg este o activitate de bun augur, activitate în urma căreia fiecare dintre elevi să poată decide ce carieră va urma”, a spus Marcela Dărămuş.

Pentru anul școlar 2017-2018, în Cugir, în învățământul profesional de stat sunt oferite 56 de locuri în 4 clase.

Campania „Caravana meseriilor” susține inițiativa Ministerului Educației Naționale din anul 2012 de a reînființa învățământul profesional din România, inițiativă care a fost concretizată sub forma unui program educațional intitulat „Alege-ți drumul”.

Ca finalitate, această campanie își propune ca luarea deciziei în carieră a eleviilor de clasa a VIII–a să se bazeze, în principal, pe interesele și aptitudinile personale ale fiecăruia.

Sorin Giurca

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=158457Publicat de pe 17 Mai 2017. Publicat in EVENIMENT, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...