|

FOTO: Sute de oameni au participat la slujba de Bobotează de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Cugir

DSCN9216Aproximativ 300 de persoane au participat, miercuri, la slujba de sfinţire a apei, de Bobotează, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Cugir. Preoţii Mihai Giurgea și Mihai Gălățeanu au sfinţit aproape 2000 de litri de apă, în şase butoaie.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, preotul Mihai Giurgea le-a vorbit acestora despre semnificațiile sărbătorii de Bobotează și a Tainei botezului primit de fiecare creștin: „La Botezul Domnului are loc arătarea Preasfintei Treimi; glasul Tatălui se face auzit din ceruri, Fiul se descoperă tuturor ca Mesia cel mult aşteptat şi stă în râul Iordan, iar Sfântul Duh Se coboară în chip de porumbel… Astfel, prin botez refacem legătura cu Dumnezeu şi ne facem părtaşi morţii şi învierii Domnului nostru Iisus Hristos,”.

Agheasma mare, cum este denumită apa sfinţită de Bobotează, se păstrează vreme îndelungată la fel de proaspătă, de curată şi de bună la gust ca atunci când a fost scoasă din izvor. Credincioşii păstrează agheasma la loc de cinste, în sticle curate, în care se pune, de obicei, un fir de busuioc. Din această apă se gustă, pe nemâncate, în zilele de post sau la sărbătorile mari.

DSCN9178Astfel, potrivit tradiţiei populare, apa sfinţită de preoţi de Bobotează va fi folosită în timpul anului la botezul apelor, oamenilor, animalelor sau caselor şi îl va feri pe cel care a primit botezul de ”forţele răului”.

Totodată, Agheasma mare se poate bea doar timp de opt zile, între 6 şi 14 ianuarie, altfel este necesară aprobarea preotului duhovnic spre a fi folosită.În această zi se sfințesc de către preoți toate apele.

Pe 7 ianuarie, creștinii ortodocșii îl vor sărbători pe Sfântul Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Isus cu o zi înainte în Iordan. Astfel este marcat finalul sărbătorilor de iarnă.

Sorin GIURCA

 

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=155590Publicat de pe 6 Ian 2016. Publicat in BREAKING NEWS, EVENIMENT, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...