|

FOTO: Sute de credincioși la slujba Deniei Prohodului Domnului de la Cugir și Vinerea

DSC_7050Sute de credincioși din orașul Cugir și localitatatea Vinerea au îndurat vineri seara vremea mohorâtă și ploioasă de afară pentru a putea participa la slujba Deniei Mari sau slujba Deniei Prohodului Mântuitorului Iisus Hristos.

Slujbele au fost oficiate concomitent în cele șase lăcașuri de cult din Cugir la ora 18.00, iar în localitatatea Vinerea slujbele în cele două biserici au început la ora 20.00.

Alături de credincioși au fost și „păștenii” îmbrăcați în portul tradițional zonei.

Slujbele din lăcașurile de cult au debutat cu cântarea Prohodului și au continuat cu o predică sau un cuvânt de învățătură.

După Denia Prohodului Domnului, soborul de preoți, având în frunte pe „păștenii”care au purtat praporii, urmați de alaiul de credincioși, au înconjurat de trei ori lăcașurile de cult. În cadrul procesiunii sunt făcute patru opriri și la fiecare oprire este rostită o rugăciune.

Această procesiune simbolizează ducerea către mormânt a Domnului Iisus Hristos, care s-a jertfit pentru mântuirea lumii. Ultima oprire se face în fața ușii bisericii, unde preotul oficiază o scurtă slujbă, după care preotul trece primul pe sub Sfântul Epitraf care este ținut de către patru pășteni, urmat apoi de fiecare dintre credincioși care sărută Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfântul Epitaf. Gestul semnifică patimile Mântuitorului atunci când şi-a cărat în spate propria cruce pentru răstignire.

După acest moment pânza pe care se află imprimată Icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului a fost dusă în Sfântul Altar, unde a fost aşezată pe Sfânta Masă. Aici va rămâne în toată perioada pascală, până în ajunul sărbătorii Înălţării Domnului, când va fi aşezată la locul său în biserică.

În această zi, fiecare mormânt devine un mic altar al luminii, credincioșii prezenți la slujba Prohodului trec înainte de a participa la slujbă pe la mormintele celor răposați pentru a le aprinde câte o lumânare sau o candelă.

Citește și MESAJE de PAŞTE 2016: Cele mai frumoase gânduri pentru urări și felicitări la prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnului

Ce reprezintă slujba Deniei Prohodului

Prohodul este slujba de înmormântare a Mântuitorului Iisus Hristos. Versurile Prohodului au fost compuse de Sfântul Ioan Damaschin. Textul Prohodului este împărțit, ca structură, în trei părți, prima parte având 73 de strofe, a doua parte 60 de strofe și a treia parte 43 de strofe. Prima strofă a fiecărei stări este reluată și la sfârșitul ei.

Prohodul a fost tipărit pentru prima dată în țara noastră pe 6 februarie 1836, de către ieromonahul Macarie, prin purtarea de grijă a episcopului Chesarie Capatana al Buzăului. A fost retipărit în alte două ediții în 1846 și 1853, de către Anton Pann, însă prima ediție rămâne normativă până astăzi.

Vinerea Mare, Vinerea Patimilor sau Vinerea Seacă cum mai este ea cunoscută este o zi doliu pentru întreaga creștinătate. Este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce pentru mântuirea omenirii.

Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se săvârșește nici una dintre cele trei Sfinte Liturghii.

Este o zi în care se ține post negru până seara la slujba Deniei Prohodului, adică nu se bea decât apă toată ziua.

Sorin Giurca

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=156064Publicat de pe 30 Apr 2016. Publicat in ACTUALITATE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...