|

FOTO: Sute de credincioși au participat la sfinţirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Cugir, oficiată de ÎPS Irineu

IMG_8455Sute de credincioși din Cugir și localitățiile apropiate au participat, duminică, zi cunoscută popular și ca „Duminica Tomii”, la sfințirea bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”din Cugir. Slujba a fost oficiată de ÎPS  Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, alături de un sobor de 19 preoţi şi diaconi.

Evenimentul liturgic a fost deschis cu sfințirea apei și cu ritualul de înconjurare a lăcașului de cult .Alaiul de preoți și credincioși a revenit ulterior în lăcașul de cult, pentru slujba de sfințire a interiorului bisericii.

După slujba de târnosire, a fost oficiată Sfânta Liturghie, în fața sutelor de credincioși prezenți atât în biserică, cât și pe scăriile adiacente lăcașului de cult.

În cuvântul său de învățătură, ÎPS Irineu, le-a vorbit celor prezenți despre semnificația momentului Învierii și semnificația liturgică a târnosirii bisericii:

„Dumnezeu a înviat , el învingând astfel moartea fiind victorios.Evanghelistul Toma nu numai că s-a convins de realitatea învierii atingând rănile de pe mâinile și picioarele Mântuitorului, el s-a convins că cel ce stă în fața sa este Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat.

Dumnezeu este piatra unghiulară a istoriei omenirii, sensul vieții, el este lumina, viața și valoarea unui om .După Înviere, omului i s-a deschis un nouă viață, dar ea va fi în funcție după cum și- o face fiecare, fericită sau nefericită.

Noi nu putem să trăim viața ca una făcută din zile și ore, noi avem o misiune de îndeplinit, este datoria noastră a fiecăruia să o restiuim celui care a murit și a înviat pentru noi .El ne așteaptă „acasă” pe fiecare, dar trebuie să ne pregătim cum se cuvine pentru a-l întâlni”.

ÎPS Irineu a remarcat lucrările la această biserică: „Cei de aici au făcut un lucru cu tragere de inimă, au ridicat o biserică foarte frumoasă, au împodobit-o cu pictură, au înzestrat-o, finalizând lucrările şi ne-au invitat pe noi astăzi, ca să punem peceta mântuirii peste lucrul mâinilor lor. Părintele Aldea este un veritabil slujitor al lui Dumnezeu prin lucrarea sa arhierească. Îi asigur (pe donatori, sponsori, enoriași, pictori – n.r.) că au făcut ceea mai bună investiție în eternitate, și-au asigurat în ceruri o comoară nestricăcioasă”.

La finalul slujbei, părintele paroh Ioan Aldea a primit rangul de iconom stravrofor din partea Înaltpreasfințitului  Părinte Irineu.

Părintele paroh Gheorghe Donu a primit din partea Înaltpreasfințitului  Părinte Irineu o diplomă de recunoștință a muncii depuse în cadrul Bisericii Ortodoxe Române și o icoană reprezentând Sfinți Ierarhi Bălgrădeni.

Conform tradiției liturgice răsăritene, toți credincioșii care au fost prezenți la slujbă, femei și bărbați, au avut posibilitatea de a se închina în Sfântul Altar, până seara târziu, acest lucru fiind posibil numai în ziua târnosirii.

Construcția bisericii a început în anul 1986 ( biserica funcționând într-o magazie și apoi capelă mortuară) și a fost finalizată cu tot cu picturiile din interior în anul 2017, prin grija fostului părinte paroh Gheorghe Donu și a preotului Ioan Aldea al cărei paroh este de 19 ani.

Sorin Giurca

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=158331Publicat de pe 24 Apr 2017. Publicat in ACTUALITATE, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...