|

FOTO: Sute de credincioși au înconjurat bisericile din Cugir și Vinerea, la slujbele Deniei Mari

IMG_7997Numeroși credincioși ortodocși din orașul Cugir și localitatea Vinerea au participat vineri seara, la slujbele oficiate în lăcașurile de cult, cu ocazia Deniei Mari sau slujba Deniei Prohodului Mântuitorului Iisus Hristos. Creștinii trec pe sub masa plină cu flori, care simbolizează catafalcul Mântuitorului.

Slujbele au fost oficiate concomitent în cele șase lăcașuri de cult din Cugir la ora 18.00, iar în localitatea Vinerea slujbele în cele două biserici au început la ora 20.00.

Alături de credincioși au fost prezenți, îmbrăcați în straie populare, şi „păștenii”.

Preoții și credincioșii, aflați în jurul Sfântului Epitaf, cu lumânări în mână, au cântat Pătimirile, Răstignirea, Moartea și Îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos.

La finalul slujbei Prohodului, preoții, patru pășteni care au purtat praporii și alți patru pășteni care au purtat în mâini Sfântul Epitaf au înconjurat de trei ori lăcașurile de cult, alături de credincioşi. În cadrul procesiunii sunt făcute patru opriri și la fiecare oprire este rostită o rugăciune.

La intrarea în biserică, toţi trec pe sub Sfântul Epitaf – pictură reprezentând punerea în mormânt a lui Iisus – în semn de credinţă creştină şi supunere în faţa lui Dumnezeu.

Apoi Sfântul Epitaf a fost dus în Sfântul Altar şi fost aşezat pe Sfânta Masă. Aici va rămâne în toată perioada pascală, până în ajunul sărbătorii Înălţării Domnului, când va fi aşezată la locul său în biserică.

Vinerea Mare, Vinerea Patimilor sau Vinerea Seacă cum mai este ea cunoscută este o zi doliu pentru întreaga creștinătate. Este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit și a murit  pe cruce pentru mântuirea omenirii.

Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se săvârşeşte nici una dintre cele trei Sfinte Liturghii.

Este o zi în care se ține post negru până seara la slujba Deniei Prohodului – adică nu se mănâncă și se bea doar apă toată ziua.

Sorin GIURCA

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=158113Publicat de pe 15 Apr 2017. Publicat in ACTUALITATE, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...