|

FOTO: Spectacol omagial la Cugir, dedicat Marii Uniri de la Alba Iulia. Scenete, cântece şi poezii, pe scena Casei de Cultură

12314607_1221498014533856_1015812511405684332_oPrimăria orașului Cugir și Casa de Cultură Cugir au organizat un spectacol omagial dedicat aniversării celor 97 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia. Au fosr recitate poezii şi cântece patriotice şi a fost amintită semnificaţia Zilei Naţionale.

Evenimentul, organizat vineri în sala de spectacole a Casei de Cultură, a fost deschis de viceprimarul orașului Cugir, Horia Rotche, profesor de istorie:

Data de 1 Decembrie 1918 reprezintă cel mai important moment al istoriei României. Unirea Transilvaniei, Bucovinei şi Basarabiei cu Vechiul Regat nu a fost un act politic rupt din contextul european, ci o consecinţă logică a luptei românilor pentru unitate naţională. Cugirul, împreună cu satele componente, au avut reprezanți în delegația huneodreană, că pe atunci administrativ de ei aparțineam,la Marea Unire din Alba Iulia. Închei prin a vă spune că sunt mândru că sunt român, la fel trebuie să fiți și voi”.

Manifestările dedicate Marii Uniri au continuat cu un program artistic, pregătit de Cercul de teatru al Casei de Cultură Cugir, coordonator-Maria Dodoc: o scenetă tematică momentului și un recital de poezii patriotice scrise de către George Coșbuc -,,Noi vrem să ne unim cu țara”și „Sus inima români”. A urmat un moment muzical susținut de către Cercul de canto, chitară și pian, coordonator Corina Băcăințan, care a interpretat ”Trei culori”, ”E trist să ai o țară dezbinată”, ”Se adună moții sub gorun”, ”Foaie verde vale deal”.

Nici reprezentanții unităților de învățământ nu au uitat de Marea Unire. Aceștia, alături de profesorii coordonatori au pregătit cântece și poezii: grupul vocal ,,Mlădițe Cugirene’’ (coordonator Ionela Popa) – „Treceau batalioane române”,”Hora Unirii” și „Tu Ardeal” urmați de Grupul folk – ,,Anotimpuri’’, al Şcolii Gimnaziale nr.3 (coordonatori Luminița și Adrian Cebotari).

Sorin Giurcă

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=155453Publicat de pe 29 Noi 2015. Publicat in ACTUALITATE, BREAKING NEWS, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...