|

FOTO: Slujba Deniei Mari a Prohodului Domnului Iisus în bisericile din Cugir și Vinerea. Oamenii au aprins lumânări la mormintele celor răposați

prohodul domnului, vinerea mareLa Cugir și Vinerea credincioșii în mijlocul cărora s-au aflat și „păștenii” au participat vineri seara, la slujba Deniei Mari a Prohodului Domnului Iisus. Slujba a fost oficiată de la ora 18.00 în Cugir la Biserica „Sfânta Treime” de preoții parohi Dumitrean Pintea și Ioan Oltean.

De la ora 19.00 la Denia a început și la Vinerea în Biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, unde slujba a fost oficiată de părintele Nicolae Moșneag.

În ambele localitați, Cugir și Vinerea s-au păstrat tradițiile ca oamenii în ziua Deniei Prohodului Mântuitorului Iisus să se strângă în familie și să meargă pe la mormintele celor răposați unde au aprins lumânări. Se mai spune în tradiția populară cadupă slujba prohodului credincioșii să plece spre casele lor cu lumina aprinsă, în acest fel morții află de venirea zilelor mari.

Prohodul Domnului este o slujbă de înmormântare ca pentru un om de rând care a încetat din viață, în care este pomenită importanța morții Mântuitorului.

Ls finalul slujbei Prohodului, preoții și credincioșii cu lumânări în mână au mers în procesiune cu Sfântul Epitaf și au înconjurat de trei ori cele două lăcașe de cult. Această procesiune simbolizează cortegiul funerar care l-a purtat pe Iisus Hristos, de la cruce la mormânt.

Ultima oprire se face în fața ușii bisericii, unde preotul oficiază o scurtă slujbă. După slujbă preotul trece primul pe sub Sfântul Epitraf, care este ținut de către 4 pășteni, urmat apoi de fiecare credincios care sărută Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfântul Epitaf. Trecerea pe sub Sfântul Epitraf simbolizează trupul coborât de pe cruce al Mântuitorului.

După terminarea procesiunii, Sfântul Epitraf este dus în Altarul Bisericii, fiind așezat pe Sfânta Masă din Altar. Aici va rămâne în toata perioada pascală, până în ajunul sărbătorii Înălţării Domnului, când este aşezat la locul său în biserică.

Vinerea Mare,Vinerea Patimilor sau Vinerea Seacă cum mai este ea cunoscută este o zi doliu pentru întreaga creștinătate. Este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce pentru mântuirea omenirii. Vinerea Mare este zi aliturgica, adica nu se săvârșește niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii.

Sorin GIURCĂ

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=154428Publicat de pe 11 Apr 2015. Publicat in ACTUALITATE, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...