|

FOTO: Simpozion omagial la Vinerea. 90 de ani de la la trecerea în neființă a dr. Ioan Mihu

IMG_0457La Școala Gimnazială „Ioan Mihu” din localitatea Vinerea a avut loc duminică simpozionul omagial dedicat comemorării celor 90 de ani de la trecerea în neființă a doctorului în drept Ioan Mihu (1854 – 1927).

Evenimentul a fost organizat de către Primăria Orașului Cugir în parteneriat cu Societatea Culturală ” Vinereana „. La lucrăriile simpozionului au fost prezente oficialități locale, directorii și cadrele didactice ale unitățiilor de învățământ din Vinerea și Cugir, preoți parohi.

Comemorarea a debutat la ora 11.00, cu o slujbă de pomenire în Cimitirul Ortodox de la Biserica „Sf. Petru și Pavel” Vinerea , la monumentul funerar al dr. Ioan Mihu.

Apoi, primarul orașului, Cugir Adrian Teban, a adresat un mesaj şi au urmat prezentările de lucrări, astfel: dr. prof. Ioachim Lazăr (Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva) – „Confiscarea de către regimul comunist a donației dr. Ioan Mihu, către Mitropolia Sibiu”; directorul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie – „Dr. Ioan Mihu, stindardul luptei de emancipare națională”; Nicolae Bolea (Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan Alba Iulia”) – „Dr. Ioan Mihu, un bun român și un bun creștin”; directorul Arhivelor Naționale ale României, dr. Ioan Drăgan – ” Destinul averii dr. Ioan Mihu”; conf. dr. Valentin Șerdan (Facultatea de Istorie și Filologie, UBB Cluj-Napoca, director la Biblioteca Centrală Universitară din Cluj-Napoca) – “Dr . Ioan Mihu – membru al grupului neoactivist de la Orăștie”.

Personalitate complexă, dar reprezentativă a istoriei Transilvaniei de la sfârșitul veacului al XIX-lea și primele decenii ale celui următor, Ioan Mihu și-a pus amprenta pe varii domenii ale vieții sociale, economice, naționale și culturale a românilor ardeleni.

S-a născut la Vinerea, în 17 octombrie 1854, urmând cursuri la școala din sat, apoi gimnaziul la Alba Iulia și studiile liceale la Orăștie și Sibiu. Își ia doctoratul în Drept la Universitatea din Budapesta, Graz și Viena devenind doctor în drept. În anul 1883 se stabilește la Orăștie, apoi devine adjunct la Tribunalul din Deva.

Este întemeietor și apoi director (20 de ani) al Băncii ”Ardeleana”. A fost preocupat de ridicarea nivelului de cultură al satului ardelean. A fost președinte al Despărțământului IX Astra Orăștie.

În sfera politicului, a avut o poziție total opusă celei a Partidului Național Român, dar a sprijinit unitatea națională făurită la 1 Decembrie la Alba Iulia.

În 1917 va prelua cea mai mare bancă românească din Ardeal ”Albina” salvând-o de la faliment.

Cea mai mare realizare a sa, pentru care a intrat în istoria culturii transilvănene, este aceea a înființării Fondului pentru teatru român din Ardeal din anul 1908, la care a contribuit nu numai cu fonduri substanțiale, ci și cu o viziune clară a rolului pe care teatrul trebuie să-l joace în viața culturală a românității.

Iar în anul 1919, cu ajutorul societății sale se înfințează la Cluj Teatrul Național. Este numit director al filialei Asociației „Astra” de la Orăștie, funcție deținută până în anul 1898.

Ne-a lăsat interesante memorii și însemnări grupate în volumul ”Spicuri din gândurile mele”. De personalitatea sa se leagă și apariția primei publicații românești la Alba Iulia, ”Thalia română” a doua din Transilvania având ca temă teatrul românesc.

Decorat de către regale Ferdinand în anul 1922 cu ordinul național „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce. I s-au oferit portofolii ministeriale de către Iuliu Maniu pentru Parlamentul României și cel ministerial în guvernul României în 1921 de către Ion I.C Brătianu.

Dr. Ioan Mihu încetează din viață, în 2 iulie 1927, în casa sa din Orăștie, iar în 4 iulie 1927 a fost înmormântat la Vinerea alături de părinții săi.

Sorin GIURCA

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=159044Publicat de pe 2 Iul 2017. Publicat in ACTUALITATE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...