|

FOTO: Scriitoarea Carmen Elena Watkins şi-a lansat la Cugir cartea de poezii „Cromatica Sinelui”

DSCN3485Scriitoarea Carmen Elena Watkins şi-a lansat, luni, cartea „Cromatica Sinelui – The Chromatic Self”, în cadrul unui eveniment la Casa de Cultură Cugir. Amfitrionul întâlnirii a fost scriitorul devean Mihai Feier.

Alături de scriitoare, au mai luat cuvântul jurnalistul cultural Muguraș Maria Petrescu – membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, scritoarea hunedoreană Mariana Pândaru şi directoarea Casei de Cultură Cugir Rodica Florea.

„Carmen Watkins este o poetă care a a acumulat de-a lungul timpului toată emoția locului. După ce i-am citit cartea, autoarea îmi apare în poeziile sale în două ipostaze: ca simplu spectator, retrasă pe insula sa, iar în alte poezii parcă se deschide pe sine spunând <iată-mă, eu sunt>.

Închei prin a vă spune: <apele adânci ascund răni adânci>”, a spus scriitoarea Maria Pândaru

Jurnalistul cultural Muguraș Maria Petrescu i-a prezentat pe scurt biografia autoarei şi apoi o radiografie din perspectiva ochiului criticului literar, a celor două opere publicate până acum de autoare: „Vând vise”, apărut în 2004 și volumul de astăzi, „Cromatica sinelui”:

„Carmen Watkins este o artistă cu o mie de fețe, acel chip, nu cu mască. Autoarea este prin ea însăși o paletă de culori, fiind și o femeie complexă:designer de bijuteri și balerină.

În poemele sale se întrepătrunde timpul în care trăim versus timpul ei personal. Acesta reprezintă timpul în care ea trăiește, contemplat de o singurătate pe care o strigă, neputincioasă.

Cartea ei este o rugă mută, un strigăt înăbușit către Dumnezeu, o carte de aducere aminte de tot ce a fost frumos în viața ei din copilărie până în prezent.

În carte se regăsesc dialoguri imaginabile cu persoanele ei dragi: tatăl și mama sa.

Cromatica lumii pure a evoluat în domeniul tematicii și a scrisului, dacă în primul volum ea a avut câteva imperfecțiuni de ordin tematic, acum, Carmen, odată cu al doilea volum, a căpătat experiență și siguranță în domeniul scrisului. De reamintit că poemele în engleză au fost traduse de aceasta, personal”.

În închiere a luat cuvântul și gazda evenimentului, directoarea Casei de Cultură Cugir, Rodica Florea, urmată de către autoarea cărții.

„A trăi o viață adevarată înseamnă a lăsa ceva în urma ta: o familie, un copil, a sădi un copac, a ajuta pe cineva, tu lași draga mea o bijuterie de mare finețe care nu se pierde niciodată, bijuteria cuvântului scris”, a spus Rodica Florea.

Autoarea a recunoscut în fața audienței că nu este o bună oratoare „cum sunt cei de față”, ci ea este „o poetă”. A lăsat locul versurilor să „vorbească”, recitând din cartea prezentată la lansare.

Autoarea a oferit la final autografe.

Sorin GIURCA

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=154868Publicat de pe 15 Iun 2015. Publicat in ACTUALITATE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...