|

FOTO: Reproducere a icoanei „Pantanassa” de la Muntele Athos, la Catedrala din Cugir. Credincioşii o pot vedea până joi

DSCN5426La Catedrala cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Cugir a fost adusă, duminică seara, copia Icoanei Făcătoare de Minuni „Pantanassa-Vindecătoarea”. Aceasta este o reproducere după icoana originală, care se află la Mănăstirea Vatoped, de pe Muntele Athos.

„Icoana a fost donată spre închinare de către un enoriaș din Alba Iulia, pe numele său Doru Frizeru, căruia îi mulțumim foarte frumos pentru acest gest. Am înteleș că acesta a mai donat în astfel de scopuri și altor lăcașuri de cult din Alba Iulia, cum ar fi Biserica „Sfânta Mina” din Alba Iulia sau Biserica „Sfinților Apostoli Petru și Pavel” din același oraș. Domnia sa a primit icoana ca un cadou de la călugării de la Mănăstirea Vatoped, din Muntele Athos”, a declarat părintele paroh Mihai Giurgea.

Duminică seara, dar și luni, după slujba de dimineață, credincioșii s-au îchinat și au adus rugăciuni la icoana veche de aproape 200 de ani.

Icoana va mai rămâne expusă până joi, după care se va întoarce la Alba Iulia.

Aceasta are o vechime de 200 de ani, iar cei care se roagă la ea se pot vindeca de cancer sau alte boli incurabile.

Icoana Maicii Domnului „Pantanassa”, de mici dimensiuni, pictată pe lemn în secolul al XVII-lea, se află așezată pe iconostasul din partea stangâ a naosului bisericii celei mari. Maica Domnului și Pruncul Iisus stau asezați pe un tron împărătesc împodobit, iar de o parte și de alta, în spate, se află doi arhangheli cu mâinile întinse în rugăciune. Icoana a fost adusă de către obstea lui gheronda Iosif Vatopedinul de la Nea Skiti la Vatoped, mănăstire care a devenit astfel din nou de obşte în 1990.

Odata, icoana Maicii Domnului „Pantanassa” s-a luminat în chip minunat, când un tânar s-a închinat înaintea ei. De spaimă, tânărul a căzut la pământ. Cănd și-a revenit, el și-a mărturisit niște păcate grele, pe care le săvârșise cu puțin timp în urmă, printre care și cel al vrăjitoriei.

La noi în țară, copii ale icoanei Maicii Domnului „Pantanassa-vindecătoarea” se află la Biserica Rusă din București și la Mănăstirea Oașa din județul Alba.

Rușii se pot mândri cu trei de astfel copii ale icoanei la Biserica „Tuturor Sfinţilor” din Krasnoe Selo, Moscova, a doua la Mănăstirea „Schimbării la Faţă a Mântuitorului” din Novospaski, iar a treia la Mănăstirea Valaam.

Sorin Giurcă

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=155462Publicat de pe 30 Noi 2015. Publicat in ACTUALITATE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...