|

FOTO: Punctul de lucru SMURD, inaugurat la Cugir. Demonstraţie de intervenţie şi misiunea salvatorilor din noua locaţie

DSCN4186Începând de joi, 10 septembrie, locuitorii orașului Cugir și ai localităţilor din vecinătate beneficiază de serviciile unei stații operaționale SMURD. Inaugurarea acestui punct de lucru a avut loc în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene, în contextul manifestărilor prilejuite de Ziua Pompierilor.

La eveniment au participat prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, chestorul principal de poliție Ioan Nicolae Căbulea, șeful Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba, medic-șef Aurel Crișan, colonel Felician Itu – inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Alba, inspector-șef ISU Alba, colonel Dorel Sofica, prim adjunct al inspectorului-șef ISU ALBA, colonel Cornel Oprișa, adjunctul șefului ISU Alba pe probleme de prevenirea și stingerea incendiilor și protecție civilă, locotenent-colonel Felix Pintea, comandant-adjunct al Poliției Cugir, Călin Ioaneș, primarul orașului Cugir, Adrian Teban, viceprimarul orașului Cugir, Horia Rotche şi consilieri locali.

Evenimentul a debutat cu un ceremonial militar la care au participat ofițeri și subofițeri, pompieri militari din cadrul ISU Alba, alături de medici, asistenți medicali și paramedici din cadrul SMURD Alba.

În cadrul momentului festiv de deschidere a avut loc prezentarea onorului, alocuţiuni din partea inspector-șef al ISU Alba, Dorel Sofica, al prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și al primarului orașului Cugir, Adrian Teban.

Am vorbit cu Raed Arafat acum 5 ani pentru înfințarea unui punct de lucru SMURD la Cugir și iată că astăzi am reușit. Ne va ajuta foarte mult la cazurile de urgenţă medicală de pe raza orașului Cugir, prin acordarea primului ajutor medical de urgenţă şi transportarea pacienţilor la spital; va asigura intervenția la cazurile în care una sau mai multe persoane se află într-o situație cu risc vital din cauza unei îmbolnăviri sau a unei accidentări; va asigura sprijin la cazurile care necesită acordarea primului ajutor. Vă urez succes în noua activitate”, a declarat primarul Orașului Cugir, Adrian Teban.

Gheorge Feneșer, prefectul județului Alba, a precizat că au fost înfințate puncte de prim ajutor în Alba Iulia, Câmpeni, Sebeș, iar începând de joi, a venit rândul Cugirului. „Cu toții ne dorim ca intervențiile Serviciului pentru Situații de Urgență să nu fie necesare, dar, de asemenea, cu toții știm că accidentele neplăcute apar și sunt prezente în viața noastră de zi cu zi. Avem convingerea că existența acestei unități ISU – SMURD la Cugir va fi necesară în primul rând pentru locuitorii orașului Cugir, prin reducerea timpului de intervenție și a pierdilor omenești”, a precizat Feneșer.

DSCN4175Demonstrație de intervenție

După ceremonia de inaugurare, pompierii din cadrul SVSU Cugir împreună cu colegii lor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea”al județului Alba și paramedicii SMURD au făcut o demonstraţie tuturor celor prezenţi. Aceasta a avut drept temă un accident rutier urmat de un incendiu, cu trei victime imobilizate în autovehiculul avariat.

Exerciţiul a fost derulat cu utilizarea autospecialelor SVSU Cugir, o autospecială complexă de intervenție de stingere, descarcerare și asistență de urgență, SMURD TIM (Terapie Intensivă Mobilă) și ambulanței SMURD de intervenție Tip B2.

La finalul evenimentului, cei mici şi nu numai au putut admira în cadrul unei expoziții mașinile și utilajele de care dispun în cadrul intervențiilor salvatorii din cadrul Serviciului de Urgență SMURD.

DSCN4084Caracteristicile punctului de lucru destinat intervenţiei în situaţii de urgenţă SMURD Cugir

Punctul de lucru SMURD Cugir este dotat cu o ambulanță SMURD de intervenție tip B2 şi funcţionează cu un personalul format din 12 persoane, care lucrează în trei schimburi. Un echipaj cuprinde trei persoane – un şofer şi doi paramedici. Aceştia au absolvit cursul de paramedici în centrele de pregătire regionale SMURD.

Paramedicii SMURD au ca zonă de responsabilitate o arie de aproximativ 15-30 de kilometri. Intervenţia la locul accidentului (incendiu, inundaţii etc.), înlăturarea cauzelor şi urmărilor acestora, salvarea răniţilor, stabilizarea-resuscitaea acestora şi predarea lor la Serviciul de Primire Urgenţe, cu ajutorul ambulanţei din dotare sunt o parte dintre reperele misiunii acestora, potrivit informaţiilor oferite de cātre purtătorul de cuvânt ISU Alba, locotenent-colonel Florin Zecheru.

Spațiile punctului de lucru de la Cugir sunt puse la dispoziție de către Primăria Cugir în cadrul imobilului situat pe strada Victoriei nr.9, camerele 9 şi 10 în incinta Poliției Comunitare Cugir.

Primăria va asigura totodată locul de parcare dotat cu o priză de alimentare continuă pentru ambulanța SMURD Tip B2 și mobilierul din incinta spațiului SMURD.

Tot edilii vor asigura, pe lângă dotarea cu mobilier a spaţiului menţionat mai sus şi cofinanțarea cheltuielilor cu utilităţile aferente funcţionării în această locație, în bune condiţii, a activiţăţii SMURD, respectiv energie electrică, gaz metan, apă-canal, loc pentru gunoi menajer etc.

Ca iniţiator al proiectului, Primăria oraşului Cugir a depus eforturi deosebite pentru înfiinţarea acestei subunităţi SMURD la Cugir, încă din luna iunie a anului 2015, respectiv 25 iunie, când Consiliul Local Cugir a adoptat o hotărâre privind aprobarea Protocolului de colaborare încheiat între oraşul Cugir şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Unirea” al județului Alba, în vederea înfiinţării unui punct de lucru SMURD, la nivelul oraşului Cugir.

ISU Alba a dotat noul punct de lucru cu o ambulanță SMRUD de intervenție, echipajul de paramedici format din cele 12 persoane, precum şi cu echipamentul de specialitate necesar intervenţiilor în cazurile de urgenţă medicală de pe raza orașului Cugir și localitățile apropiate.

Protocolul de colabirare este valabil timp de 5 ani cu posibiltate de prelungire.

Echipa de urgenţă SMURD poate fi apelată prin serviciul de urgenţă 112.

Sorin Giurca

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=155280Publicat de pe 10 Sep 2015. Publicat in BREAKING NEWS, EVENIMENT. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...