|

FOTO: Procesiune religioasă în cinstea Maicii Domnului, luni seara, la Cugir

IMG_0939La Cugir a avut loc, luni seara, tradiționala procesiune în cinstea Maicii Domnului, prilejuită de praznicul Adormirii Maicii Domnului, care este și hramul Catedralei din urbea de la „poalele” Drăganei, praznic sărbătorit în lumea creștină marți, 15 august.

Evenimentul religios a debutat la ora 18.00, cu slujba Vecerniei Mari cu Litie a Paraclisului Maicii Domnului și slujbei Prohodului Maicii Domnului, slujbe săvârșite în Catedrala „Adormirii Maicii Domnului” din localitate de către un sobor format din trei preoți parohi din oraș: preot paroh Mircea Giurgea, preot paroh Mihai Gălățeanu și preot paroh Ioan Aldea.

După oficierea slujbei Prohodului Maicii Domnului, preoții alături de sutele de credincioși au pornit într-o procesiune cu Epitaful Adormirii Maicii Domnului, pe străzile orașului, pe următorul traseu: Catedrala „Adormirii Maicii Domnului” – Bulevardul Alexandru Sahia – Strada 1 Decembrie 1918 – Strada Victoriei – Strada Constructorului.

După procesiune, toți credincioșii au trecut pe sub Sfântul Epitaf, la intrarea în lăcașul de cult.

Marți, în ziua praznicului va avea loc Sfanta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur arhiepiscopul Constantinopolului urmată după –masă de Slujba dedicată hramului catedralei și implicit protectoarea lăcașului de cult.

Praznicul Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului este sărbătorită în lumea creștină, la data de 15 august. Sărbătoarea mai este cunoscută popular ca Sfânta Marie Mare.

Sărbătoarea religioasă din 15 august marchează trecerea de la vară la toamnă şi tot mâine se sărbătoreşte şi Ziua Marinei, Maica Domnului fiind considerată ocrotitoarea marinarilor.

Adormirea Maicii Domnului este şi ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, care se încheie la 31 august. Este o sărbătoare care face parte din rândul praznicelor împărăteşti şi nu întâmplător, spun preoţii, credincioşii au mare evalvie la această sărbătoare.

Sărbătoarea religioasă este importantă şi pentru faptul că deschide sezonul nunţilor.

Peste 2,2 milioane de români își sărbătoresc în ziua de marți onomastica , cele mai multe fiind femeile peste 1, 8 milioane.

Sorin Giurcă

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=159120Publicat de pe 15 Aug 2017. Publicat in ACTUALITATE, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...