|

FOTO: „Poetul nepereche” Mihai Eminescu, omagiat la Cugir. Spectacol – recital de poezie, pe scena Casei de Cultură

DSCN6010Ziua de 15 ianuarie, aleasă în 2010 ca Zi a Culturii Naționale române, reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu. Pentru a omagia cele două evenimente importante, Casa de Cultură a orașului Cugir în colaborare cu actorii Cercului de Teatru al Casei de Cultură Cugir au organizat, vineri seara, un spectacol sub forma unui recital de poezie pe versuriile „poetului nepereche” Mihai Eminescu.

La eveniment au participat un număr de 250 de persoane, elevi, cadre didactice, părinții artiștilor sau simpli spectatori.

Din operele marelui poet au fost recitate poezii ca: „Luceafărul”, „Despărțire”, „Lacul”, „Valuriile vremii”, „Vreo zgâție de fată”. Nu a fost uitată nici Veronica Micle, nimeni alta de cât iubita lui Mihai Eminescu și poezia închinată ei de către Mihai Eminescu, intitulată „Nu plânge”.

Spectacolul s-a încheiat așa cum a început tot pe versurile geniului Mihai Eminescu prin poezia intitulată „Rugăciunea unui dac” recitată de către artista Ana Buceag.

Au recitat în fața publicului următorii artiști: Lavinia Popa, Ana Buceag, Roxana Para, Mihai Goța, Mihai Guzu, Laurențiu Stafie, Țigănilă Tudor, Ioana Banu, coordonați de către artista și totodată directoarea Cercului de Teatru al Casei de Cultură Cugir, Maria Dodoc.

„Am încercat să punem în scenă un spectacol pentru a evoca cei 166 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. În spectacolul din această seară am folosit cuvintele orginale așa cum au fost ele scrise la momentul respectiv fară a le schimba forma. Eminescu e nemuritor în conștiința poporului român, și cum ați văzut și pe scenă, dragostea din operele sale este vie acum ca și atunci”, a spus Maria Dodoc.

„Ziua Culturii Naționale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, și a proiectelor culturale de interes național”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor proiectului de lege care a fost adoptat, la 16 noiembrie 2010, de Camera Deputaților.

Proiectul a fost inițiat de 50 de deputați și senatori PSD și de liberalul Mircea Diaconu. Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie — Ziua Culturii Naționale a fost semnat la 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în MO 831 din 13 decembrie 2010.

Mihai Eminescu, poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. S-a născut în 15 ianuarie 1850 la Botoșani. Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea, și a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în ședinta din 25 ianuarie 1902. Eminescu a fost internat în 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuța din București și apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața, poetul a murit în sanatoriul doctorului Șuțu. În 17 iunie Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din București. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.

Sorin Giurca

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=155601Publicat de pe 16 Ian 2016. Publicat in ACTUALITATE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...