|

FOTO: Peste 300 de credincioși au participat la slujba de sfințire a apei – Agheasma Mare, la Catedrala ”Adormirii Maicii Domnului”

DSCN2767De praznicul Bobotezei sau a „Botezului Domnului”, credincioșii din Cugir și-au îndreptat pașii dis-de-dimineață spre cele șașe lăcașe de cult din oraș pentru a participa la slujba de Bobotează. La Catedrala cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” au participat peste 300 de credincioși care au venit să asiste la slujba de sfințire a apei și să ia Agheazma mare.

Slujba de Bobotează a fost oficiată de părintele paroh Mircea Giurcea, împreună cu un sobor de diaconi.

De la ora 09:00, în interiorul Catedralei, slujba a început cu Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, iar de la ora 11:30, afară, pe platoul din fața lăcașului de cult, a continuat cu „Sfințirea cea Mare a Apei”.

În cuvântul adresat enoriașilor prezenți, părintele Mircea Giurgea a vorbit despre semnificația sărbătorii prăznuite astăzi și despre cele trei semnificații ale mari sărbători: „Această sărbătoare este extrem de importantă din două motive. Iisus Hristos spune atunci când intră în Iordan să fie botezat de Ioan că se împlinește toată dreptatea lui Dumnezeu. Al doilea motiv pentru care sărbătoarea de astăzi este foarte mare este acela că ni se descoperă Sfânta Treime. În Evanghelia sărbătorii de astăzi ni se spune că atunci când Domnul a ieșit din apă, din ceruri s-a auzit glasul Tatălui: «Acesta este fiul meu iubit întru care am binevoit”, iar Duhul cel Sfânt, în chip de porumbel s-a coborât peste el”.

După scurtul cuvânt de învățătură, preotul a sfințit cele opt butoaie din lemn de brad pline cu apă, pregătite din timp de către organizatori, precizând că apa din butoaie a fost sfințită în două rânduri atât înainte de oficierea slujbei, cât și în timpul slujbei de Bobotează.

În acest an, organizatorii au pregătit opt butoaie cu apă, cantitatea totală fiind de 2.000 de litri.

La finalul slujbei, părintele paroh i-a stropit cu agheasmă pe cei prezenți. Lângă butoaiele existente a stat preotul cu crucea și busuiocul în mână pentru a-i boteza pe fiecare credincios în parte.

Fiecare dintre credincioși au putut lua o sticlă sau două de agheazmă acasă.

La acest eveniment, jandarmii prezenți au fost nevoiți să facă culoare pentru ca oamenii să ajungă în ordine la butoaiele de aghiazmă.

Creștinii ortodocși pot lua pe nemancate din Agheasma Mare în perioada 5 ianuarie – 14 ianuarie și la recomandarea duhovnicului. Agheasma Mare este folosită în Ajunul Bobotezei la sfințirea casele credincioșilor. Agheasma Mare se ia şi de acele persoane care după spovedanie nu au primit binecuvântarea de a se împărtăşi din cauza unor păcate grele. Agheasma rămasă după cele nouă zile se ţine în casă pentru a-i feri pe membrii familiei de orice necaz.

Sărbătoarea Bobotezei este amintită din secolul al II lea, la Sfântul Clement Alexandrinul. În primele secole, Boboteaza era sărbatorită împreună cu Nașterea Domnului, pe 6 ianuarie. Începând cu secolul al IV-lea, cele două sărbători au fost despărțite, 25 decembrie fiind data stabilită pentru prăznuirea Nașterii Domnului și 6 ianuarie pentru Botezul Domnului.

Sorin GIURCA

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=153942Publicat de pe 6 Ian 2015. Publicat in ACTUALITATE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...