|

FOTO: Păştenii din Vinerea au participat la slujba de sfinţire a paştilor. Vezi cum a luat naştere obiceiul din zona Cugirului

Obiceiul “Păştenilor” din localitatea Vinerea are loc, în fiecare an, în Joia Mare, a doua zi după ce aceeaşi manifestare s-a desfăşurat la Cugir. În acest an, au fost prezenți 52 de „pășteni” din localitatea Vinerea care s-au organizat în același mod ca la Cugir, achiziționând cele necesare pentru pregătirea Sfintelor „Paști”:  ciubere, lumânări, desagi, vin şi pâine pentru Noaptea Învierii.

Evenimentul a început la ora 8.00, în dimineața Joii Mari, când păștenii s-au adunat la Biserica „Sfântul Nicolae” din localitatea Vinerea, pentru organizarea cu prapori şi drapelul național. Apoi, cu doi pășteni în faţă, care duc steagul național şi cel al Uniunii Europene, alaiul de păşteni, împreună cu preoţii au pornit spre casa celui mai bogat localnic, gazda sărbătorii de anul acesta: Ilie Herlea.

La casa gazdei, preoții au oficiat o slujbă de sfinţire a pâinii şi vinului care va fi oferit în Noaptea de Înviere credincioșilor prezenți. Ulterior, s-au întors în aceeaşi procesiune la biserică, unde s-a oficiat slujba specifică evenimentului, susţinută de un sobor format din trei preoți: părintele diacon Alexandru Olteanu (Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Orăștie II), părintele paroh Mircea Moșneag și preotul paroh Petru Ioan.

În grupul acestora este respectată o ordine strictă, care a dănuit de la primul astfel de eveniment, în 1948: bărbaţii care au pe umăr desagii noi în care se află pâinea care urmează a fi sfinţită sunt în faţa alaiului, urmaţi de câte două “păştene”, care poartă un ciubăr împodobit cu flori. La finalul Sfintei Liturghii preoții au sfințit un parastas în amintirea păștenilor decedați, amintind numele fiecăruia.

După ce slujba a luat sfârşit, fiecare participant a primit din partea organizatorilor câte un colac, o lumânare şi un câte un pahar de vin, spre pomenirea celor decedați.

Potrivit preotului Ilie Moșneag, acest obicei datează de aproape 70-80 ani: „Ştiţi că în sate este o concurenţă pentru a da Paştile şi mulţi oameni cu inima bună vor să participe. Pentru a da la o parte această neînţelegere dintre oameni, părintele Ioan Sabău a ajuns la concluzia că ar fi bine ca un contingent care împlineşte 60 de ani în acel an să se strângă şi să organizeze ei toată această ceremonie. Şi de atunci durează la noi acest obicei al păştenilor: în fiecare an, când împlinesc 60 de ani, ei se strâng, vin din Braşov, din străinătate, de peste tot, se întâlnesc, se hotărăsc, se înţeleg cum să facă, ce să facă pentru a decurge într-un mod cum se poate mai frumos.

Este şi o concurenţă între ei. Anul trecut s-a făcut aşa, anul acesta ar fi bine să facem mai bine să iasă. De aceea, pentru noi, ca preoţi ne uşurează munca, noi nu avem treabă cu nimic, ei se ocupă de totul, noi numai cu partea religioasă, cu partea aceasta ce depinde de noi.”

La manifestarea de joi au participat vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, vicepreședintele PNL Alba, Mihai Nicușor, directorul ARR Alba, Ovidiu Ciucur, primarul Adrian Teban, directorul Parcului Industrial Cugir, Emil Muntean şi viceprimarul Aurel Voicu.

Obiceiul Păştenilor de la Vinerea continuă în zilele următoare după următorul program:

Vinerea Paştilor, 3 mai

– ora 18.00 – împodobirea Sfântului Mormânt, Slujba de Prohod a Domnului Iisus Hristos, ocolirea Bisericii, localitatea Vinerea

Duminica Paştilor, 5 mai

– ora 3.00 – Slujba de Înviere a Domnului Iisus Hristos, Împărţitul Paştilor, localitatea Vinerea

Duminica Tomii, 12 mai

– petrecerea Păştenilor.

Sorin GIURCA

 

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=149493Publicat de pe 2 Mai 2013. Publicat in BREAKING NEWS, EVENIMENT, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...