|

FOTO: Obiceiul Păștenilor la Cugir. Peste 120 de localnici au dus pâine şi vin la biserică, pentru a fi sfinţite. Tradiţie veche de zeci de ani

IMG_7626În Săptămâna Mare, la Cugir se păstrează o tradiţie de zeci de ani, Obiceiul „Păștenilor”. Cei care împlinesc 60 de ani în acel an, femei sau bărbați, pregătesc Sfintele Paști pentru a fi oferite apoi credincioșilor prezenți în noaptea de Înviere. Anul acesta au fost prezenți la ceremonial un număr de 123 de „pășteni”.

La ora 13.00, „păștenii” s-au adunat la casa parohială a preotului Dumitrean Pintea, unde au fost pregătite ciuberele de lemn și gălețile pentru procesiunea de la ora 15.30.

Manifestările au început cu o scurtă slujbă religioasă, oficiată de către un sobor de preoţi, după care păştenii, însoţiţi de rude, prieteni ai sărbătoriţilor şi membri ai comunităţii, au pornit în alai cu steaguri, prapori, icoane şi ciubere împodobite cu flori, pentru ducerea vinului şi a pâinii în Biserica Sfânta Treime (Cânepi), unde vor fi sfinţite la slujba de Înviere a Mântuitorului.

Ca în fiecare an, în Miercurea Mare localnicii care au împlinit vârsta de 60 de ani, aşa numiţii „păşteni” se îmbracă în straie populare şi străbat străzile oraşului în coloană, până la Biserica “Sfânta Treime”.

Este urmat un traseu bine stabilit de către Comitetul de Organizare al „Păştenilor” (Casa Parohială – Casa de Cultură a orașului Cugir – Biserica „Sfânta Treime”). Primul păştean poartă tricolorul, apoi vine soborul de preoţi şi cei care poartă praporii, bărbaţii care poartă ciuberele împodobite în care se pun “Paştile”m în noaptea de Înviere şi femeile care duc găleţile împodobite.

Ajunși în biserică, „păștenii” participă la o slujbă de sfințire a pâinii și vinului ce vor deveni mai apoi „paști” și care vor fi împărțite credincioşilor sâmbătă noaptea, după slujba de Înviere. Tot miercuri, a fost un parastas în memoria colegilor de generație care au trecut „în neființă” înainte de a împlini vârstra de 60 de ani.

La sărbătoare au fost prezente şi oficialităţi locale şi judeţene, printre care primarul Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui, administratorul public al orașului Cugir , Marius Jibotean, consilieri locali, deputatul PNL Florin Roman și consilierul județean Dan Cherecheș.

O ceremonie similară va avea loc în Joia Mare , în comuna Vinerea, locul de „baștină” al obiceiului.

În anul 1948, preotul ortodox Ioan Sabău , din Vinerea, a decis că de pregătirea „paștilor” să se ocupe persoanele care împlinesc în anul respectiv vârsta de 60 de ani, cheltuiala fiind una proprie.

Sorin Giurca

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=157923Publicat de pe 12 Apr 2017. Publicat in BREAKING NEWS, EVENIMENT. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...