|

FOTO: Obiceiul „Păștenilor”, în Miercurea Mare, la Cugir. Localnicii în vârstă au dus pâinea și vinul în biserică

DSC_6837În Miercurea Mare, orașul de la poalele Drăganei s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare. Ca în fiecare an, localnicii care au împlinit vârsta de 60 de ani, așa numiții „pășteni”, îmbracați în straie populare, au străbătut stăzile localității în coloană, până la Biserica „Sfânta Treime”, pentru a fi admirați de cei dragi, cunoscuți sau simpli cetățeni.

Un număr de 125 de pășteni au luat parte la eveniment, acestora alăturându-se și oficialităţi locale și județene.

La ora 13.00 „păștenii” s-au adunat la casa parohială a preotului paroh Dumitrean Pintea, pentru ca fiecare „păștean” să își facă alături de membrii familiei ultimele retușuri la porturile populare, au fost pregătite ciuberele de lemn și gălețiile pentru porcesiunea de la ora 15.30.

La ora 15.30, după ce au participat la o slujbă religioasă la casa parohială, alaiul s-a pus în mișcare, într-o procesiune pe traseul stabilit (casa parohială – Biserica „Sfânta Treime”), în fruntea alaiului fiind bărbații, care au purtat, alături de steagul României, al doilea steag în culoriile naționale dar pe care erau inscripţionate cuvintele „Păștenii anului 2016”, cel al Uniunii Europene și prapurii din lăcașul de cult. În timpul procesiunii un grup format din doi bărbați au purtat câte un ciubăr împodobit cu flori, crenguțe de brad și un prosop cusut tradițional.

Au urmat apoi preoții și cântăreții bisericești, urmați de reprezentanții autorităților locale și județene. În urma bărbaților au urmat femeile care împlinesc în acest an șase decenii de viață, și aici respectându-se regula ca la bărbați, un grup de două femei purtând câte o găleată împodobită, alaiul încheindu-se cu zeci de localnici.

Ajunși în biserică „păștenii” participă la o slujbă de sfințire a pâiniilor și a vinului care vor deveni mai apoi „paști” și care vor fi împărțite credincioşilor sâmbătă noaptea, după slujba de Înviere. Tot în cadrul slujbei, „păștenii” au participat și la un parastas în memoria colegilor de generație care au trecut în neființă, înainte de a împlini vârsta de 60 de ani. Și aici este respectată o regulă veche, „păștenii” împărțindu-se în două grupuri, în partea dreaptă stau bărbații iar în partea stângă femeile.

Același obicei se va desfăşura și în Joia Mare, în localitatea Vinerea, de la ora 8.00.

Sorin Giurca

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=155892Publicat de pe 27 Apr 2016. Publicat in ACTUALITATE, BREAKING NEWS, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...