|

FOTO: Obiceiul Păștenilor de la Cugir în Vinerea Patimilor

Obiceiul „păștenilor” a continuat în Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor cu „împodobirea Sfântului Mormânt” de către un grup format din patru păștene, ceremonie care a avut loc la ora 8.00 dimineața. Apoi, timp de două ore, preotul a săvârșit Slujba Ceasurilor împărătești.

Sfântul Epitraf este o icoană pictată pe pânză, reprezentând punerea în mormânt a Domnului. Aceasta este așezată pe o masă mai înaltă şi rămâne spre închinare în mijlocul bisericii până la sfârşitul Slujbei Deniei Prohodului (Utrenia Sâmbetei celei Mari), oficiată în cursul serii.

O altă simbolistică a așezării Sfântului Mormânt în biserică este întruchipată în acțiunea savârșită de către Iosif si Nicodim, luarea trupului Domnului de pe Cruce, pregătirea lui pentru înmormântare și înmormântarea lui.

Un alt ritual specific „păștenilor” din zona orașului Cugir este acela al tăierii pâinii și împărțirea acesteia împreună cu vinul persoanelor din zona de munte a Cugirului. Evenimentul a început la ora 13.25, când un grup format din 10 pășteni au tăiat simbolic pâinile. Seara, aceștia vor participa, îmbrăcați în porturi populare, la Slujba Deniei Prohodului Domnului.

Sorin GIURCA

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=149550Publicat de pe 3 Mai 2013. Publicat in EVENIMENT. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...