|

FOTO: Noaptea Cercetătorilor, la Cugir. Demonstraţii şi prezentări din domeniul ştiinţelor, la Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu”

IMG_7950În orașul de la poalele Drăganei, vineri a fost ziua dedicată ştiinţei. Concomitent cu alte oraşe din România şi Europa, la Cugir s-a desfășurat a zecea ediție a evenimentului „Noaptea Cercetătorilor Europeni”. Întreaga activitate a avut loc în incinta Colegiului Tehnic „Ion D. Lăzărescu” Cugir.

Preț de câteva ore, au descoperit câte puțin din mai multe domenii ale științei. De asemenea, aceștia au fost antrenați în mai multe jocuri și concursuri distractive.

Au putut vedea Robotul jucător, prezentat de echipa de cercetători ai instituției de învățământ, invenția fiind pe locul 9 în clasamentul Concursului Național de Robotică desfășurat la București. De asemenea, au avut ocazia să înveţe despre mecanica aplicată – proiectarea unei piese într-un program software în 2D sau 3D sau aplicații practice ale firmelor de exercițiu.

Vizitatorii au fost conduși și pe tărâmul culturilor și civilizațiilor italiană, engleză sau americană, au gustat din preparate tradiționale şi au învăţat geografie prin jocuri, la standul “Toamnă în jur și în suflet”. Au fost expuse şi machete de munți și vulcani.

Alte domenii ilustrate la eveniment au fost chimia – experimente cu diverse substanțe şi istoria – călătorie în timp prin epocile istoriei. Au fost şi ateliere de origami.

Printre exponanți s-au aflat și reprezentanții Poliției Orașului Cugir, care au prezentat pliante și cărți pe linia prevenirii și combaterii infracțiunilor. Adolescenții și-au testat cunoștințele despre siguranța în mediul online și legislaţia în materie penală și au putut vedea în ce constă o trusă criminalistică. Agenții le-au arătat cum sunt colectate probe de la locul unei presupuse infracțiuni.

Pe lângă Tombola „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, a mai avut loc şi concursul InfoEuropa.
Noaptea Cercetătorilor Europeni face parte din seria de evenimente finanțate de către Comisia Europeană prin Programul Cadru de Cercetare și Inovare H2020, acțiunile Marie Sklodowska-Curie (MSCA) și își propune să arate publicului ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.

Anul acesta, centrele orașelor Alba Iulia, Arad, Bârlad, Bacău, Brașov, București, Constanța, Cugir, Deva, Hunedoara, Galați, Oradea, Ploiești, Sibiu, Suceava, Tulcea și Zalău au fost transformate în laboratoare de știință, cu experimente inedited şi prezentări interactive. Prima ediţie a avut loc în 2005, iar până acum evenimentul a atras peste 1,5 milioane de vizitatori.

Sorin GIURCĂ

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=160093Publicat de pe 30 Sep 2017. Publicat in ACTUALITATE, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...