|

FOTO: Nicolae Baba, cetăţean de onoare al oraşului Cugir. Recunoaştere pentru contribuţia la activitatea comunităţii

DSCN2092Consiliul Local Cugir, întrunit vineri în ședință extraordinară, a aprobat acordarea titlului de cetăţean de onoare pentru Nicolae Baba. Distincția a urmat celor 80 de ani de viaţă şi activitate în domeniul ecologic.

„Vreau să vă mulţumesc pentru că, după o întreagă viaţă, cea mai importantă răsplat, nu este o răsplată materială, ci această recunoaştere pe care mi-aţi acordat-o dumneavoastră”, a spus Nicolae Baba, la primirea distincţiei de la primarul Adrian Teban.

Baba Nicolae s-a născut în 1935 în Cugir. Începând cu anul 1965 s-a ocupat de educația elevilor în domeniul sportiv, activând ca antrenor în cadrul secției de tenis de câmp din cadrul clubului sportiv din oraș.

În anul 1972, la inițiativa sa, au început lucrările de amenajare a fondului turistic și a implicit a Cabanei Năsăpiște. Din fost magazin alimentar destinat în special muncitorilor forestieri, locaţia a devenit cabană montană, găzduind peste 2000 de turiști.

Ulterior, au iniţiat numeroase simpozioane și întruniri cu caracter educativ pe teme de sănătate, ecologice, turism, speologie și orientare turistică.

A fost coordonatorul acțiunilor de ecologizare a albiei Râului Mic, Râul Mic – Halta Cugir, zona Bisericii Catolice și a zonei turistice Prislop.

A mai coordonat grupuri de voluntari în acțiunii de plantare de puieți în zona Sâpcii în colaborare cu lucrătorii silvici din cadrul Ocolului Silvic Privat Sâpcea şi a fost inițiatorul și organizatorul taberelor de vară în domeniul ecologiei de la Cabana Năsăpiște.

Nicolae Baba a reușit să refacă, cu ajutorul voluntarilor din cadrul Asociației ecologică și de turism Năsăpiște, marcajele turistice de creastă deteriorate de lungul timpului din zona Cabanei Șureanu – Cugir.

A condus și a însoțit personal membrii asociației amintite mai sus la edițiile Festivalului local „Toamna Cugireană” și la Festivalul Național de dansuri și tradiții populare – „Poiana cu Goruni” de la Vinerea, din perioada 2012-2013, unde au prezentat expoziții fotografice și produse ecologice din fructe de pădure.

Ca președinte al Asociației Nasăpiște, a fost inițiat și derulat 40 de proiecte finanțate în parte de către Consiliul Județean Alba și unele din fonduri europene.

Sorin GIURCA

URL scurt: http://cugir.alba24.ro/?p=154134Publicat de pe 27 Feb 2015. Publicat in ACTUALITATE, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • gajjy: in cugir toti copii sunt rockeri ,drogati .Doar trupe rock .muzica de bolunzi si dau boxelele alea la maxim de...
  • GigiKent: Cu acest prilej a fost eliminata inca din fașă marea evaziune. 20 de cutii de bere.
  • Nicu: vreau si eu unu
  • daniel: foarte fain ..cel mai frumos festival din istoria lumii,.Ploaia cugireana .concerte cu drogati ,bere cu apa...
  • taraban: un festival mai prost organizat ca ploaia cugireana. nu am vazut niciodata ..aceeasi prosti invitati de ani...